Folkehelseinstituttets oversikt over forbruk av legemidler til frisk i 2011 viser en nedgang i forbruk av midler mot lakselus. Det er spesielt to årsaker det kan pekes på som kan forklare en reduksjon i forbruk fra 2010 til 2011. Næringen er i større grad koordinert med hensyn til synkronisering av produksjon i områder, både i egen regi og som resultat av soneforskrifter. Dette gir et bedre grunnlag for å samkjøre og planlegge legemiddelbruk. Samtidig har bruk av helpresenning medført at bruk av bademidler har blitt optimalisert.
Bruk av rensefisk er trolig den viktigste årsaken til en reduksjon i forbruk av legemidler. Det har i 2011 vært et betydelig større fokus på god kvalitet av rensefisk, samt at bruken av rensefisk på matfisk spesielt første år i sjø, erfares av mange å redusere legemiddelbruk.
Nedgang i bruk av legemidler viser at vi er på rett vei mot en langsiktig bekjempelsesstrategi mot lus. Men dette betyr ikke at man er mål. For å redusere en fortsatt økende resistensutvikling må de ulike tiltakene ytterligere optimaliseres og koordineres, og flere nye ikke-medikamentelle metoder må videreutvikles til full skala bruk.
Også forbruket av antibakterielle midler holder seg svært lavt, noe som viser at kontrollen med bakterieinfeksjoner i norsk fiskeoppdrett generelt er god. Det har vært en nedgang i forbruket på ca 12 % fra 2010 til 2011, og det samlede forbruket av antibakterielle midler var det laveste noen sinne siden oppdrett ble en næring av betydning.
Lakselus er fortsatt en stor utfordring for oppdrettsnæringen og det dominerende parasittproblemet.
Les mer om dette i Fiskehelserapporten for 2011.
Robust rensefisk - stadig viktigere mot lakselus
Les mer om forbruk av legemidler til fisk 2011 hos Folkehelseinstituttet
Les mer hos Mattilsynet
Kontaktperson
Randi Grøntvedt