Lise Holden har i sitt doktorgradsarbeid utviklet en metode for påvisning av lupinprotein i matvarer. Hun har også undersøkt forekomsten av lupinallergi hos matallergiske barn og studert de allergene proteinene i lupin.
Lupinfrø, som har et høyt innhold av protein og fiber, har i århundrer vært en del av kostholdet i noen søreuropeiske og søramerikanske land. Det finnes flere hundre lupinarter og mange kultiveres som prydplanter, men disse er ikke spiselige. Selektiv dyrkning har gitt søtlupin som smaker godt og har et lavere innhold av alkaloider enn tidligere varianter.
Økt bruk av lupin
I de siste årene har bruken av søtlupin blitt mer utbredt i hele Europa. Årsaker til dette er at tilsetning av lupinbaserte ingredienser forbedrer næringsverdien og bakeegenskapene til matvaren, og det brukes da gjerne som tilsetning til hvetemel. Et annet bruksområde er som erstatning for soya, siden mange forbruker forbinder soya med genmodifisering. I tillegg er lupinfrø glutenfri og kan dermed trygt spises av cøliakikere. Nyere studier tyder på at proteiner i lupin kan ha kolesterolsenkende effekter.
Den økte bruken av lupin i mat har ført til flere rapporterte tilfeller av matallergiske reaksjoner mot lupin, også i Norge. Lupin kan gi allergi enten ved primær sensibilisering eller ved kryssreaksjon med andre belgfrukter, særlig peanøtter. Peanøttallergikere bør derfor være oppmerksomme på at de kan reagere allergisk dersom en matvare er merket med tilsetning av lupin.
Det er behov for identifisering av små mengder allergener i mat for myndigheter, produsenter og allergikere. I sitt doktorgradsarbeid har Lise Holden utviklet en kvantitativ og følsom immunologisk metode for påvisning av lupin protein. Metoden, den første i sitt slag, er basis for et kommersielt kit utviklet i samarbeide med et engelsk firma (HAVen).
Mange ulike matvarer
Metoden ble benyttet i en omfattende undersøkelse av lupin i mat på det norske markedet i 2006-2007. Undersøkelsen viste at lupin blir brukt i mange ulike matvarer som brød, kjeks, kaker, pasta og sjokoladepålegg. Selv om forbrukerne blir eksponert for lupin gjennom maten, er lupinallergi fortsatt en relativt sjelden form for allergi i Norge i dag.
Holden og hennes medarbeidere har i kliniske studier med barn utført provokasjonstesting med lupin. Mange av barna hadde lupinspesifikke antistoffer i blodet uten at dette hadde klinisk betydning. Dette viser hvor viktig provokasjonstesting er for sikker diagnostisering av lupinallergi. Videre har Lise Holden arbeidet med å identifisere spesifikke proteiner i lupin som kan gi allergi. Ved å kartlegge slike proteiner får man en bedre forståelse av allergi som helhet.
Cand. scient. Lise Holden disputerte 17. oktober 2008 for Ph.D. graden med avhandlingen:
”Lupin – a new food allergen: Studies on the detection, antigenicity and allergenicity of lupin proteins”
Personalia:
Lise Holden kommer opprinnelig fra Fagernes i Valdres. Hun tok sin Cand. scient. grad i molekylærbiologi ved Universitetet i Bergen i 2000. Doktorgradsarbeidet har vært utført som ansatt ved Avdeling for fôr- og mattrygghet, seksjon for kjemi ved Veterinærinstituttet i Oslo.
Kontakt:
Lise Holden, tlf.: 48058838, e-post: lise.holden@vetinst.no