Veterinærinstituttet har sammenstilt ulike data som samles inn gjennom prosjektet ”PD-fri”. Innsamlinger av data om bl.a. tilvekst, dødelighet, produksjonstid og sykdom blir sett og analysert i sammenheng med risikofaktorer som eksempelvis vaksinering, tetthet av fisk, antall lusebehandlinger, opprinnelse av fisk og andre sykdommer.
− Datamaterialet vi fikk inn mellom vår 2007 til vår 2009 viser at det var mindre dødelighet på anlegg der fisken var vaksinert mot PD, forteller Britt Bang Jensen, forsker ved Veterinærinstituttet. − Nå undersøker vi og analyser dette materialet videre for å spesifisere nærmere hvor mye mer vaksinert fisk vokser og hvordan denne utnytter fôret i forhold til uvaksinert fisk på anlegg med utbrudd.
− Vi ønsker også å undersøke om varigheten ved et utbrudd endrer seg dersom fisken er vaksinert. Dessverre er data registrert forskjellig og det hindret oss i å gjøre direkte sammenligninger. Men materialet gir grunn til mistanke om at PD-utbrudd har kortere varighet når fisken er vaksinert vaksinering, forklarer Bang Jensen. − Vi arbeider nå for å gjøre data sammenlignbare. Dersom vi kan få inn data med eksempelvis dødelighet på ukesnivå, kan vi beregne lengden av utbrudd, og dermed se om vaksinasjon eller fôring med helsefôr kan redusere varigheten på et utbrudd.
Anvendelighet
− Datamaterialet er omfattende og mangesidig og gjør det mulig å se på flere risikofaktorer som virker inn på forekomst og utbrudd av PD, fortsetter Bang Jensen. − Andre ting vi undersøker er:
- Sammenheng mellom fiskestamme og forekomst av PD
- Om antallet lusebehandlinger påvirker utbruddshyppighet
Nærmere detaljer om resultater fra analysen i forbindelse med PD-fri prosjektet blir å lese i en rapport som snart foreligger.
Kontaktpersoner:
Seksjonsleder Edgar Brun
Forsker Britt Bang Jensen