Trichomonas gallinae er en encella parasitt som er årsak til betennelse i munnhule, svelg og spiserør hos fugler. Sjukdommen er velkjent hos duer her i landet (såkalt gul knop), men er ikke tidligere påvist hos småfugl. Det finnes forskjellige stammer av parasitten, og det er så langt uklart om den stammen som gir sjukdom hos småfugl også finnes hos duer. Parasitten smitter ikke fra fugl til mennesker eller pattedyr.
De første registrerte Trichomonas-utbruddene på fôringsplasser for småfugl i Europa ble rapportert fra England i 2005. I 2006 og 2007 opptrådte sjukdommen over hele Storbritannia. Utbruddene i Norge startet i Oslofjordområdet i 2008, og spredte seg videre til andre deler av Østlandet, og til Vestlandet og Trøndelag i 2009. Så langt har vi påvist sjukdommen på fôringsplasser i alle fylker i Sør- og Midt-Norge, med unntak av Vest-Agder, Hordaland og Sogn og Fjordane.
Tilsvarende utbrudd ble registrert i Sverige og Finland i 2008 og 2009. I alle utbrudd ses sjukdommen spesielt hos grønnfink.
Sammenlignende genetiske studier av parasittisolater fra England, Norge, Sverige og Finland har vist at det dreier om samme stamme av parasitten. Ut fra utbredelsesmønsteret og resultatet av de genetiske studiene er det sannsynlig at parasitten har blitt introdusert i Skandinavia via trekkfugler fra Storbritannia. Ringmerkingsstudier har vist at en del norske finkefugler overvintrer i England og Skottland.
Trichomonas gallinae overlever bare kort tid utenfor vertsfuglen. Sjuke fugler har store mengder parasitter i munnhule og svelg, og smitteoverføring skjer ved at slike fugler forurenser fôr og vann via nebbet. Dette kan lett skje på fôringsplasser, og ved sjukdomsutbrudd bør fôringen avvikles. Parasitten tåler dårlig kulde, og smitteoverføring vil trolig i liten grad finne sted på vinterfôringsplasser. Ved sjukdomsutbrudd om vinteren vil det som oftest dreie seg om sjukdom forårsaket av salmonella-bakterier.
Veterinærinstituttet ønsker å skaffe best mulig oversikt over sjukdommer som observeres på fôringsplasser for småfugl, både sommer og vinter. Vi vil oppfordre folk som observer slik sjukdom om å ta kontakt med tanke på innsending av døde fugler for laboratorieundersøkelse. Vi er også interessert i å motta materiale fra duer med gul knop med tanke på genetisk sammenligning av Trichomas-isolater fra småfugl. Laboratorieundersøkelsen er gratis, og innsenderen får skriftlig svar når undersøkelsen er avsluttet.
Veterinærinstituttet kan kontaktes ved henvendelse til seksjon for vilthelse i Oslo, eller ved henvendelse til et av de regionale laboratoriene i Veterinærinstituttet.
Kontaktperson Veterinærinstituttet
Kjell Handeland, seksjonsleder, seksjon for vilthelse
Tlf.: 23 21 63 50 / 23 21 63 53
E-post: kjell.handeland@vetinst.no / vilt@vetinst.no
Grønnfink med parasittskader i spiserøret.
Fotoarkiv seksjon for vilthelse, Veterinærinstituttet.