Gjennom kontakt med Mattilsynet har Veterinærinstituttet fått melding om 8-10 sjukdomsutbrudd hos småfugl i Hedmark, Østfold og Akershus. Sjukdommen opptrer på private fôringsplasser hvor fuglene fôres året rundt. Samtidige utbrudd rapporteres fra sørvestlige deler av Sverige. Det er karakteristisk at sjukdommen rammer ungfugler av grønnfink og bokfink. Parasitten smitter ikke til mennesker eller pattedyr.
Veterinærinstituttet ønsker å skaffe best mulig oversikt over omfanget av disse sjukdomsutbruddene hos småfugl. Vi vil oppfordre folk som har observert/observerer dødelighet hos småfugl til å melde ifra.
Magre med betennelser
Ved Veterinærinstituttet har vi undersøkt døde fugler fra tre ulike utbrudd. Fuglene var magre, og hadde omfattende betennelse i munnhule, svelg og spiserør. Fra betennelsesprosessene isolerte vi en parasitt som foreløpig er identifisert som Trichomonas gallinae.
Den encellete parasitten (flagellaten) Trichomonas gallinae er en velkjent årsak til betennelse i munnhule, svelg og spiserør hos ulike arter av fugl. Tilstanden er særlig vanlig hos duer (såkalt gul knop), men kan også opptre hos andre fugler, som finker og rovfugler.. Et sjukdomsutbrudd som likner det en ser i Norge og Sverige ble observert på grønnfink og spurv i England i 2006.
Eldre fugler er smittebærere
Det finnes forskjellige stammer av Trichomonas gallinae som har ulik sjukdomsfremkallende evne. Eldre fugler fungerer gjerne som friske smittebærere til unge fugler som kan utvikle alvorlig infeksjon. Parasitten overlever bare kort tid utenfor vertsfuglen. Smitteoverføring mellom fugler kan skje ved at infiserte fugler forurenser fôr eller vann via nebb eller spytt. På fôringsplasser vil dette lett kunne skje dersom det brukes åpne fôringsbrett, eller såkalte fuglebad.
Veterinærinstituttet kan kontaktes ved henvendelse til Seksjon for vilthelse på tlf. 23 21 63 53, eller via e-post: vilt@vetinst.no.
Kontaktperson ved Veterinærinstituttet
Kjell Handeland, forsker
Seksjon for vilthelse
tlf. 23 21 63 50