Per 31. desember 2009 var G. salaris utryddet i 21 elver og i alle oppdrettsanlegg. Ytterligere tre elver venter på friskmelding. Parasitten er til stede - eller antatt å være det - i 22 norske elver.
I løpet av perioden 1975 til 2008, har det blitt oppdaget G. salaris på yngel av atlantisk laks (Salmo salar) i 46 elver og på parr/smolt i 13 settefiskanlegg, samt på regnbueørret (Oncorhynchus mykiss) i 26 settefiskanlegg. I tillegg har en ikke-patogen variant blitt funnet på røye (Salvelinus alpinus) i flere innsjøer.
Strategien til norske myndigheter er å utrydde G. salaris fra infiserte elver og oppdrettsanlegg. I anleggene utryddes parasitten ved å slakte ned vertene (laks og regnbueørret) da Gyrodactylus ikke har frittlevende stadier og vil raskt dø uten en vert tilstede. Elvene behandles ved å utrydde vertene (fisken) ved hjelp av giften Rotenon, som tar livet av all fisk. Bruk av aluminiumsulfat til behandling er under utprøving, da aluminiumsulfat i rett konsentrasjon vil ta livet av parasitten, men ikke fisken.
G. salaris er en meldingspliktig sykdom i Norge (Liste 3) og i Verdens dyrehelseorganisasjon (World Organisation for Animal Health - OIE).
Overvåking av G. salaris i norske elver har pågått siden slutten av 70-tallet. Programmet har som mål å oppdage og spore enhver spredning av parasitten Gyrodactylus salaris til nye elvesystemer og oppdrettsanlegg, samt til elver og oppdrettsanlegg der infeksjon tidligere har vært bekjempet.
Mattilsynet er ansvarlig for prøveuttak i oppdrettsanlegg. Veterinærinstituttet er ansvarlig for prøveuttak i elv, men dette utføres av fylkenes miljøvernavdelinger og andre institusjoner. Veterinærinstituttet er ansvarlig for undersøkelse av prøvene samt artsbestemmelse av parasitten dersom Gyrodactylus blir funnet.
Veterinærinstituttet er også internasjonalt referanselaboratorium for Gyrodactylus salaris.