Syk fisk har gått på ferskvann eller det har vært tilsatt litt sjøvann (<1‰). Det er sjøsatt fisk fra grupper som har hatt sykdommen. I ett tilfelle er det angitt at det var høy dødelighet de første dagene etter sjøsetting, men at dette ga seg. Etter det en kjenner til, har det ellers ikke vært problemer med den sjøsatte fisken.
Involverte fiskeoppdrettere har ut fra et føre var-prinsipp, i samråd med Mattilsynet, gjennomført tiltak for å begrense risikoen for spredning til nye anlegg/områder.
Sykdomsutvikling
Syk fisk har tegn på sirkulasjonssvikt. Fisk kan ha bleke organ på grunn av anemi og væske i bukhule. De histopatologiske funnene viser varierende grad av betennelse i hjerte og rød muskulatur og vevsdød i lever.
Sykdomsutredning
Det er undersøkt for (PCR) og ikke påvist: Viral hemoragisk septikemivirus (VHSV), infeksiøst lakseanemi virus (ILAV), pancreas disease-virus (SAV) eller piscine orthoreovirus (PRV)
Infeksiøs pankreasnekrosevirus (IPNV) er funnet i små mengder på et anlegg.
Dyrking for påvisning av virus med konvensjonelle cellelinjer har til nå vært negativ, men følges opp. Det pågår utvidet dyrkning for virus. Undersøkelser for bakterien Flavobacterium psychrophilum har vært negativ. Det er heller ikke påvist andre sykdomsfremkallende bakterier og et behandlingsforsøk med antibiotika har ikke hatt effekt.
Funn av virus Y
Det er funnet sekvenser fra et virus (virus Y) i materiale fra syk fisk. Viruset finnes i blod og kan være assosiert med sykdommen. Sekvenser fra viruset er brukt til å etablere en PCR-metode for påvisning av virusY.
Betydningen av virus Y
Det er ikke klarlagt om virus Y er årsak til sykdommen karakterisert ved hjertebetennelse og anemi, som til nå er påvist i de fire settefiskanleggene. En kan tenke seg flere muligheter:
- VirusY alene gir sykdom hos regnbueørret
- VirusY bidrar sammen med et annet agens til sykdom
- Et annet agens er hovedårsaken til sykdommen og virusY er et tilfeldig funn som ikke kan knyttes til sykdommen
- En variant av virusY er årsak til sykdommen.
Det er i dag ingen indikasjoner på at sykdommen smitter til eller har betydning for laks, men dette må likevel undersøkes nærmere. Sykdommen smitter ikke til mennesker.
Forekomst av virus Y
Virus Y er funnet i settefiskanlegg med syk fisk og i kontaktanlegg til disse, både i stamfiskgrupper og i sjøanlegg. I tillegg er virus Y påvist i små mengder i tilfeldig historisk materiale tilbake til 2011 i Hordaland og i Møre og Romsdal.
Hva gjør Veterinærinstituttet:
- Informerer Mattilsynet og næring
- Vi utfører screening på andre fiskepopulasjoner i samråd med MT
- Vi har startet et mindre smitteforsøk hvor vi undersøker om sykdommen er smittsom for regnbueørret og laks.
- Vi utfører pyrosekvensering for nærmere karakterisering av virusY samt leter etter andre mulige sykdomsfremkallende agens.
- Vi utfører elektronmikroskopiske undersøkelser
- Vi undersøker historisk materiale
- Vi vil forsøke å avklare eventuell vertikal smitte
- Vi vil søke finansiering for et forskningsprosjekt
Kontaktperson Veterinærinstituttet
Brit Hjeltnes
Kartet er utarbeidet i samarbeid med Mattilsynet og viser anlegg for regnbueørret som har testet positive for det nye «virus Y». I tillegg til lokaliteter avmerket på kartet er virus Y påvist i små mengder i tilfeldig historisk materiale tilbake til 2011 i Hordaland og i Møre og Romsdal. Det er ikke klarlagt om virus Y er årsak til sykdommen karakterisert ved hjertebetennelse og anemi, som til nå er påvist i de fire settefiskanleggene merket med firkant og gul sirkel.