Endosulfan brukes som plantevernmiddel i utviklingsland, men er en type organoklor-pesticid som det internasjonalt legges ned ressurser i å forsøke å bli kvitt. Det kan komme inn i laksefôret gjennom vegetabilske råvarer, som for eksempel soya-protein.
I høringsbrev foreslår Mattilsynet å øke grenseverdien av endosulfan i fôr til laksefisk fra 0,005 til 0,05 mg/kg fôr. Mattilsynet forankrer forslaget i EFSAs (EUs vitenskapelige mattrygghetsorgans) vurdering av endosulfan fra 2011. Veterinærinstituttet mener imidlertid at EFSA i sin oppdaterte vurdering fra 2011 ikke endrer sin konklusjon fra tildligere vurdering fra 2005 med hensyn på toksisiteten av endosulfan i fisk.
Den siste vurderingen av helsemessig betydning for oppdrettslaksen baseres hovedsakelig på fem studier av endosulfan i fôret til laks, utført av forskningsmiljøet ved Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES). Flere av disse foringsforsøkene viser forandringer i laksens fordøyelsessystem som antas å være helseskadelige, selv ved eksponering for lave doser (dagens tillatte konsentrasjon) av endosulfan i laksefôret.
Les høringssvaret fra Veterinærinstituttet
Kontaktperson Veterinærinstituttet
Aksel Bernhoft