Ønsker å finne mer effektive vaksiner

Denne saken er eldre enn to år

23. og 24. april ble det nye EU-prosjektet PARAGONE - vaccines for animal parasites satt i gang ved Moredeun Research Institute i Edinburgh i Skottland. EU-prosjektet vil vare i fire år og finansieres av Horison 2020.

Prosjektet har deltakere fra ulike bedrifter, universiteter og forskningsinstitusjoner fra Belgia, England, Irland, Skottland, Spania, Tyskland, Canada, Uruguay, Kina og Norge. Prosjektets hovedfokus er videreutvikling av vaksineprototyper ved bruk av moderne metoder. Dette for å lære mer om de ulike mekanismene til vaksiner mot bl.a. nematoder (ulike parasittiske rundormer som man kan finne i sauer, geiter og kyr), leverikte (en parasitt som man kan finne i leveren på ulike dyr og mennesker), samt arbeid på utvikling og testing av vaksiner mot midden som forårsaker skabb på kyr og sau. Det vil også være noe arbeid mot rød hønsemidd, som er en parasittisk midd som infiserer høner og er et stort problem i fjørfeindustrien.  

Veterinærinstituttet deltar
Veterinærinstituttet er med i PARAGONE-prosjektet som vil bruke moderne metodikk til å gjøre undersøkelser av de ulike molekylære mekanismene som skjer mellom parasitt- og vert ved vaksinering. Nærmere bestemt vil man bruke transkriptomikk, som er en metode for å studere uttrykte gener, som hovedverktøy for å studere disse mekanismene. Målet er å lære mer om dette samspillet og utvikle mer effektive vaksiner.

Forskerne Øivind Øines og Helena Hauge jobber ved Veterinærinstituttet og skal være med i prosjektet.

- Vi skal delta i et forskningsteam hvor vi skal fokusere på å utvikle en ny vaksineringsmetodikk mot rød hønsemidd. Arbeidet gir oss en unik mulighet til å samarbeide med en europeisk forskningsgruppe med lang erfaring innen ulike felt av vaksineutvikling mot en rekke viktige parasitter, noe vi vil lære masse av. Prosjektet dekker flere ulike fagområder innen vaksineutvikling mot parasitter og spenner seg fra godt studerte prototyper som er nære til å bli kommersialisert, til de områder der en vaksine ligger noe lengre unna, forteller Øivind Øines.

Tester vaksineringsmetoder på høner
Sammen med professor Fiona Tomley ved Royal Veterinary College og professor Alasdair Nisbet ved Moredun Research Institute vil Øines og Hauge gjøre forsøk hvor vaksineringsmetoder blir testet ut på høner.

- Vi skal teste ut nye måter å gi høner vaksine på, og rett og slett undersøke mulighetene for å gi hønene DNA-vaksine, noe som vi har hatt forsøk på tidligere, sier Øines.

I det tidligere NFR- og Animalia-finansierte prosjektet Hømivak, begynte Øines dette arbeidet, uten at metoden ble klar til bruk. Forskerne håper nå på bedre resultater i dette prosjektet. 

Ny vaksinemetodikk
I forskningsteamet til Øines og Hauge skal de gjøre forsøk med annen og ny vaksinemetodikk.

- Blant annet vil vi bruke parasitter som man finner i tarmveggen hos høner, og se om disse kan brukes til å eksponere verten for middproteiner. Selv om det kanskje blir vanskelig å få til skal våre samarbeidspartnere lage en type Eimeria-parasitter som bærer på gener som koder for ulike proteiner, og undersøke om disse kan fungere som vektor for vaksiner, forklarer Øines.

PARAGONE_logo

Om forskerne får dette til vil man kunne ha flere måter å raskt lage og distribuere nye vaksiner på hos produksjonsdyr. Forsøkene forskerne fra Veterinærinstituttet skal delta på i vil hovedsakelig foregå i England og Skottland.  

EU

Dette prosjektet har fått støtte fra EUs "Horizon 2020 Research and Innovation Programme" med prosjektnummer 635408.

Kontaktperson ved Veterinærinstituttet:
Øivind Øines

Del artikkel