Nytt tilfelle av harepest

Denne saken er eldre enn to år

Veterinærinstituttet har diagnostisert harepest (tularemi) hos en hare som ble funnet død ved Heggvollbotten i Dovre i begynnelsen av september. Haren ble først fryst ned, men ble senere sendt inn for undersøkelse. Dette er det femte tilfellet av harepest som påvises hos hare på Østlandet i år. En annen hare, som ble funnet død ved Rakkestad i Østfold, er obdusert, men resultatene er ikke klare.

I og med at en svært liten andel av harer som blir syke og dør, blir funnet av folk og sendt inn for undersøkelse, så må vi anta at forekomsten av harepest blant harer er forholdsmessig høy denne høsten. Harejegere og andre som ferdes i skogen bør derfor være oppmerksomme om de skulle støte på harer som oppfører seg unormalt (for eksempel er lite sky og går sent i drevet), eller om de finner døde harer. I slike tilfeller bør man ikke selv undersøke dyret, men heller kontakte det lokale Mattilsynet på telefon 06040.

Tularemi (harepest) skyldes infeksjon med bakterien Francisella tularensis. I Norge diagnostiseres tularemi sporadisk hos hare. Sjukdommen opptrer i sommerhalvåret, og forekomsten varierer fra år til år. Det synes som om smitten er spesielt utbredt på Østlandet denne sommeren.

Tularemi ses oftest hos viltlevende dyr, og haren er spesielt følsom. Den dør vanligvis av blodforgiftning 2-5 dager etter at den har blitt smitta. Også mange smågnagere vil dø av denne infeksjonen, men her er det betydelige artsvariasjon. En del smågnagere kan overleve og fungere som et smittereservoar i naturen. Kjæledyr og husdyr er vanligvis lite mottakelige for tularemi.

Tularemi kan også opptre hos menneske (zoonose). For å unngå smitte må man være forsiktig med å håndtere døde eller sjuke harer eller smågnagere, og være oppmerksom på mulig forurensing av vannkilder. Jegere bør ikke håndtere harer som virker syke og oppfører seg unormalt i los. Hunder og katter som har vært i kontakt med dødt eller sjukt vilt kan ha bakterien i munnhula og overføre smitten til mennesker via slikking eller bitt.

 

Faktaark om harepest (tularemi)

Folkehelseinstituttets informasjon om tularemi

Kontaktperson ved Veterinærinstituttet
Bjørnar Ytrehus
Seksjonleder for vilthelse
E-post: bjornar.ytrehus@vetinst.no
Telefon: 2321 6355

Del artikkel