Gyrodactylus salarisble første gang påvist i Ranaelva i 1975. Deretter ble parasitten spredt til Bjerka (1980), Røssåga (1980), Bardalselva (1989), Sannaelva (1989) og Slettenelva (1993). I perioden 2003-2004 ble de seks smittede elvene og ytterligere 15 vassdrag i Ranaregionen behandlet med CFT-Legumin (2,5 % rotenon). De usmittede vassdragene ble behandlet grunnet sin nærhet til smittede vassdrag eller beliggenhet ved naturlig utvandringsvei for smolt fra smittede vassdrag. Alle smittede vassdrag ble behandlet to ganger. Første behandling ble delt i to og samtlige vassdrag ble behandlet enten i oktober 2003 eller i juni 2004. Alle vassdrag ble deretter behandlet en 2. gang i august 2004.
Friskmeldingsprogram
I perioden 2005-2009 ble det gjennomført et friskmeldingsprogram i de seks tidligere smittede elvene. Totalt undersøkte Veterinærinstituttet 3874 laksunger i løpet av de 4 siste årene av friskmeldingsperioden. Alle laksungene var negative for G. salaris. Dette gav grunnlag for å friskmelde de seks elvene i oktober 2009.
Overvåkningsprogram
Etter friskmelding har de seks elvene i Ranaregionen blitt overvåket i det nasjonale overvåkingsprogrammet for Gyrodactylus salaris. I dette programmet undersøkes 30 laksunger årlig fra hver elv. Etter en endring i overvåkingsprogrammet, har imidlertid bare Ranaelva i denne regionen blitt overvåket i 2013 og 2014. Totalt har Veterinærinstituttet undersøkt 625 laksunger i Ranaregionen etter friskmelding.
I 2014 har overvåkingsprogrammet samlet inn laksunger nederst i Tverråga, en sideelv langt nede i Ranaelva. Veterinærinstituttet har påvist Gyrodactylus-individer på 12 av 30 undersøkte laksunger. Det ble påvist to Gyrodactylus-arter på laksungene, men flertallet av de undersøkte parasittene er artsbestemt til G. salaris ved bruk av molekylærbiologiske metoder, og er av samme genotype som før rotenonbehandlingen i 2004.
Veterinærinstituttet er nasjonalt og internasjonalt referanselaboratorium for Gyrodactylus salaris.Overvåkningsprogrammene utføres av Veterinærinstituttet på oppdrag fra Mattilsynet.
Her finner du mer informasjon om overvåkningsprogrammet.
Les faktaark om Gyrodactylus salaris
Les nettmelding fra Mattilsynet
Les nettmelding fra Miljødirektoratet
Kontaktperson ved Veterinærinstituttet:
Tor Atle Mo