5. november ble lakseunger samlet inn fra Nylandselva, og mikroskopering hos Veterinærinstituttet i Trondheim ga sterk mistanke om Gyrodactylus på 14 av 15 innsamlede lakseunger. Mistanken ble bekreftet hos Veterinærinstituttets seksjon for parasittologi, der parasitten ble artbestemt til G. salaris.
Tillatelse til en smittebegrensende behandling ble hentet inn fra fylkesmannen, og 17. november utførte Svein Aune og Pål Adolfsen fra Veterinærinstituttets seksjon for miljø- og smittetiltak en rotenonbehandling av nedre deler av Dagvik- og Nylandselva, for å unngå smitte til nærliggende vassdrag i Leirfjorden via yngel som vandrer mellom vassdragene i ferskvannslaget.
- Spesielt er det viktig å hindre spredning til Ranelva og Leirelva som ligger like i nærheten, sier Pål Adolfsen til Helgelands Arbeiderblad
Lite fisk i elvene
Det ble plukket opp henholdsvis 60 og 41 døde og svimende ørret fra elvene, men ingen laks. - En fordel med å behandle nå, er at den voksne sjøørreten er ferdig med gytingen og har gått ut av elva. Dermed dreper vi minimalt med voksen sjøørret, sier Pål Adolfsen.
Les mer:
Artikkel om behandlingen i Helgeland arbeiderblad
Nytt funn av Gyrodactylus salaris: Nylandselva (19.11.2010)
Nytt tilfelle av Gyrodactylus salaris i Dagvikelva (06.10.2010)
Overvåkingsprogram på Gyrodactylus
Kontaktpersoner:
Ketil Skår , seksjonsleder, seksjon for miljø- og smittetiltak
E-post: ketil.skar@vetinst.no
Tlf: 73 58 07 82
Tor Atle Mo, seksjonsleder, seksjon for parasittologi,
Tlf: 23 21 61 10/916 92 916
E-post: tor-atle.mo@vetinst.no