Statusrapporten NORM VET 2014 bekrefter at antibiotikaresistens er et begrenset problem blant dyr i Norge. Det skyldes lavt forbruk av antibiotika. Restriktiv antibiotikabruk må opprettholdes for å bevare den gunstige situasjonen. Norge og de andre nordiske landene ligger gunstig an i forhold til det vesentlig høyere forbruket av antibiotika vi ser i andre land. Det innebærer en risiko for innførsel av resistente bakterier til Norge.
-Det er viktig med fortsatt aktiv innsats gjennom overvåking, restriktiv bruk av antibiotika og tiltak for å forebygge dyresykdommer. Vi trenger både fortsatt overvåking og mer kunnskapsutvikling for å opprettholde den gunstige situasjonen i Norge, sier administrerende direktør Gudmund Holstad ved Veterinærinstituttet.
Forbruket av antibiotika til oppdrettsfisk utgjør en svært liten andel av antibiotikaforbruket i Norge (0,9 prosent). Det er redusert med 99 % siden 1987. Den største reduksjonen skjedde i 90-åra, og siden den gang har forbruket holdt seg på det samme lave nivået tross den store produksjonsøkningen i oppdrett.
Resistensovervåkning
Både sykdomsfremkallende og normalflorabakterier blir overvåket for å følge utviklingen av omfanget av antibiotikaresistens. Typiske normalflorabakterier er colibakterier og entrokokker. I overvåkingsprogrammet er fjørfe undersøkt. I tillegg til internasjonalt sammenlignbare metoder i overvåkningen brukes såkalte selektive metoder for å øke kunnskapen om resistens. I denne typen metode oppformeres noen typer bakterier for å kunne påvise kinolonresistens selv når det er svært få av disse.
Videre undersøkelser
Veterinærinstituttet jobber med å karakterisere de kinolonresistente E. coli mer grundig for å avklare mekanismene for utvikling av resistens. Herunder å sammenlikne disse bakteriene opp mot kinolonresistente bakterier fra mennesker. I tillegg undersøkes andre dyrearter i regi av NORM-VET 2015 som kan gi økt kunnskap om mekanismene bak kinolonresistens. Når det gjelder ESBL-produserende E. coli, har Veterinærinstituttet et pågående forskningsprosjekt som bl.a. studerer risikofaktorer for forekomst av ESBL hos fjørfe.