På bakgrunn av tips om ulovlig utsetting av signalkreps på Ostøya golfbane i Bærum kommune, igangsatte Direktoratet for naturforvaltning og Fylkesmannen i Oslo og Akershus en enkel kartlegging i fem golfdammer. Undersøkelsen ble gjennomført av Norsk institutt for naturforskning i juni 2009, og bekreftet funn av signalkreps i fire av fem undersøkte dammer.
Prøver fra seks signalkreps fra dam 14 ble analysert ved Veterinærinstituttet med tanke på krepsepest, og alle undersøkte individer var positive. Signalkreps er nesten uten unntak bærer av krepspest. Dette i kombinasjon med at de fire dammene med påvist signalkreps er forbundet med dreneringsrør gjør det overveiende sannsynlig at signalkreps i alle fire dammer er smittebærere.
Veterinærinstituttet ble sommeren 2009 gitt oppdraget med å sanere dammene på Ostøya. Kartlegging av vannforekomstene ble gjennomført i juli. Tiltaket ble tenkt gjennomført tidlig på høsten 2009 og så raskt det lot seg gjøre etter at nødvendige tillatelser var innhentet. Tiltakets primære mål har vært å fjerne den introduserte signalkrepsen, som gjennom å være kronisk bærer av eggsporesoppen (Aphanomyces astaci) forårsaker dødelig krepsepest hos vår europeiske edelkreps (Astacus astacus).
I saneringen ble det benyttet et legemiddel opprinnelig utviklet for å fjerne lakselus fra laks og sjøørret i Norsk oppdrettsnæring. BETAMAX VET. ”Vericor” er et cypermetrinbasert avlusingsmiddel som inneholder virkestoffet cypermetrin. Cypermetrin tilhører kjemikaliegruppen pyretroider som brukes primært for å bekjempe uønskede insekter.
Saneringen ble gjennomført i to etapper. Første og andre runde ble gjennomført henholdsvis 14. og 28. oktober 2009. I perioden 15.11.09 – 14.12.09 ble alle dammer unntatt dam 8 pumpet tomme for vann. Det ble funnet signalkreps, gresskarpe, koi-karpe og karuss i flere dammer. Levende signalkreps eller fisk ble ikke funnet under behandling 2. eller under nedtapping.
Det er for tidlig å konkludere hvorvidt saneringen har vært vellykket. Det vil være nødvendig med en betydelig overvåkning de neste sesongene før man eventuelt kan erklære signalkrepsen for utryddet på Ostøya.
Les rapporten
Kontaktpersoner Veterinærinstituttet
Roar Sandodden, forsker, senter for miljø- og smittetiltak
E-post: roar.sandodden@vetinst.no
Tlf.: 73 58 07 60
Helge Bardal, forsker, senter for miljø- og smittetiltak
E-post: helge.bardal@vetinst.no
Tlf.: 73 58 07 93