Antibiotikaresistens hos bakterier er en stadig økende utfordring, og multiresistente bakterier kan medføre infeksjonssykdommer som ikke lar seg kontrollere i fremtiden.
Rapporten beskriver de mest sentrale utfordringer og foreslår aktuelle tiltak for å skaffe mer kunnskap og begrense en videre økning av antibiotikaresistente bakterier i ulike miljøer.
One-health-perspektiv
Rapporten påpeker at antibiotikaresistens må sees i et «one-health»-perspektiv og krever en samlet innsats på tvers av ulike fagområder og departementer. Til syvende og sist er det på helsesiden konsekvensene blir størst, men de foreslåtte tiltakene er gjennomgripende og kostnadskrevende for flere departementer. Kampen mot antibiotikaresistens i et «one-health» aspekt er svært viktig både nasjonalt og internasjonalt, noe som også gjenspeiles i den aktivitet som pågår internasjonalt i regi bl.a. av EU og WHO.
Samlet strategi
Ekspertgruppen, peker på at det i fremtiden kan bli nødvendig med en mer samlet strategi som gir bedre og helst en samlet oversikt over antibiotikaresistens i alle de omtalte økologiske nisjer (menneske, landdyr, fisk og mat samt jord og vann). På humansiden må folkehelsemikrobiologi styrkes (blant annet kartlegging av bærerskap av resistente mikrober i normalflora). På landbruks og matsiden må kartleggingsprogrammene for antibiotikaresistens utvides betydelig og koordineres med pågående aktiviteter i NORM-VET. I tillegg må man få på plass tilsvarende system for havbruk og fisk samt etablere system som regelmessig kan kartlegge forekomst av antibiotikaresistens i relevante økosystemer i jord og vann.
Les mer om rapporten på sidene til Folkehelseinstituttet og Mattilsynet