For høye konsentrasjoner av DON i fôrblandinger til gris kan føre til redusert fôrinntak og tilvekst, og økt stress. DON produseres av spesifikke arter i muggsoppslekten Fusarium som etablerer seg i vekstsesongen.
Andre toksiner som denne muggsoppslekten produserer og som det analyseres for er HT-2 og T-2. Nivået av disse er moderate og utgjør et mindre problem i fôret. Det ble også analysert noen få prøver av importert korn og kornprodukter med svært varierende resultater. Det ble påvist relativt høye konsentrasjoner av DON i importert hvete.
Last ned rapporten Mykotoksiner i havre og importert korn 2012
Mykotoksiner produseres av muggsopparter og er giftige for dyr eller mennesker. Det er ikke alle muggsopparter som produserer mykotoksiner. Noen arter produserer kun et enkelt mykotoksin, men det er vanligere at de kan produsere flere. Noen mykotoksiner kan produseres av flere muggsopparter.
Blant de mest kjente mykotoksinene er aflatoksiner, okratoksin A, trichothecener, zearalenon og fumonisiner.
Kjente giftproduserende muggsoppslekter er Fusarium, Penicillium, Aspergillus, Claviceps og Alternaria.
Klima og de årlige variasjonene i været har innvirkning på hvilke sopparter og mykotoksiner som dannes.
Muggsoppene kan smitte korn i åkeren, eller de kan dannes under lagring. I norskprodusert korn har vi i mange år hatt oppmerksomhet på trichothecener som dannes av Fusarium.
Kontaktperson Veterinærinstituttet: