Ny påvisning av fransk hjerteorm

Denne saken er eldre enn to år

Veterinærinstituttet påviste i april 2016 parasitten fransk hjerteorm (Angiostrongylus vasorum) i en rødrev i Time, Rogaland. Parasitten ble påvist første gangen i Norge hos en rødrev i Ski i mars 2016. I mars utvidet Veterinærinstituttet overvåkingen til hele landet. Det nye funnet indikerer at parasitten er mer utbredt i Sør-Norge enn tidligere antatt. Fransk hjerteorm kan medføre alvorlig sykdom hos hundedyr, men smitter ikke mennesker. Dette er andre gangen parasitten påvises i Norge.

Første påvisning i Ski i mars 2016
Veterinærinstituttet påviste parasitten fransk hjerteorm (Angiostrongylus vasorum) for første gang i Norge hos en rødrev fra Ski kommune i mars 2016. Fransk hjerteorm kan medføre alvorlig sykdom hos hundedyr, men smitter ikke mennesker.

Om reven fra Time kommune
-Rødreven ble skutt under ordinær jakt og avføring ble sendt inn til undersøkelse ved Veterinærinstituttet gjennom overvåkingsprogrammene for revens dvergbendelmark og fransk hjerteorm, begge på oppdrag for Mattilsynet, forteller Knut Madslien, fagansvarlig for vilthelse (rovdyr) og prosjektleder for disse overvåkningsprogrammene.

Charles Albin-Amiot, avdelingsingeniør og franskmann, fant flere franske hjerteormer i prøven fra den voksne hannreven fra Time kommune i Rogaland.  Han synes det er interessant at parasitten nå er funnet i en ny region av landet og ser frem til å analysere flere prøver når rødrevjakten starter opp igjen i midten av juli.

Charles Albin-Amiot synes det er interessant at parasitten nå er funnet i en ny region av landet og ser frem til å analysere flere prøver når rødrevjakten starter opp igjen i midten av juli.

Charles Albin-Amiot synes det er interessant at parasitten nå er funnet i en ny region av landet og ser frem til å analysere flere prøver når rødrevjakten starter opp igjen i midten av juli. 

Videoen under, tatt av Inger Sofie Hamnes, viser larve av fransk hjerteorm isolert fra  avføring (fra Ski-reven). Larven er drøyt 0,3 millimeter lang. 

Risiko for smitte til hund
Fagansvarlig for familiedyr ved Veterinærinstituttet, Anne Nordstoga, sier at det er viktig å hindre at smittede hunder bringer parasitten videre til snegler, som igjen kan smitte flere hunder. Hun understreker derfor at det nå er ekstra viktig at hundeierne plukker opp hundeavføring.

Nordstoga opplyser videre at hvis du som hundeier mistenker at hunden kan være smittet med fransk hjerteorm, ta kontakt med den lokale dyrlegen for å få råd, behandling og eventuelt resept på medisin. Parasitten kan påvises i en fersk avføringsprøve fra hunden.

Hva gjør Veterinærinstituttet nå?
Rødrevjakten innstilles i perioden 15.april -15.juli og Veterinærinstituttet fortsetter å undersøke prøver fra rødrev og ulv for fransk hjerteorm fra hele landet når revejakten starter opp igjen. Analysemetodene er påvisning av larver i avføring og videre artsidentifisering av larver basert på morfologi (utseende) og molekylære metoder. I tillegg har instituttet en rådgivende funksjon og foretar faglige vurderinger og risikoanalyser når det er aktuelt.

Veterinærinstituttet planlegger også en studie for å kartlegge utredelse av fransk hjerteorm hos hund i Norge. Det er så langt ikke kjente tilfeller av parasitten hos hund i Norge, men funnene hos rev gjør at dette er en sykdom som dyrleger og dyreeiere skal være oppmerksomme på her i landet.

 

Mattilsynets nettmelding

Fakta om fransk hjerteorm

 

Kontaktpersoner ved Veterinærinstituttet:

Heidi Enemark  Inger Sofie Hamnes (parasittologi)
Knut Madslien (vilt)
Anne Bang Nordstoga (hund)

Del artikkel