Ny gyro-behandling i Lærdalselva

Denne saken er eldre enn to år

Veterinærinstituttet har med hjelp fra NIVA gjennomført en 14 dagers behandling mot Gyrodactylus salaris i Lærdalselva. - Forholdene har vært gode, og gjennomføringen har gått veldig greit, sier prosjektleder Roar Sandodden.

Lærdalsvassdraget har blitt behandlet med kombinasjonsmetoden, der surt aluminium er hovedkjemikalium. Små mengder rotenonholdig CFT-Legumin er blitt brukt i utvalgte områder. De første målingene er positive, og det ser ut til at behandlingen har hatt ønsket effekt.

 

- Lakseunger fra området som var hardest rammet før behandlingen startet er undersøkt kontinuerlig under behandlingen. I prøver tatt mot slutten av behandlingen ble ikke lakseparasitten påvist i dette området, sier parasittforsker Sigurd Hytterød.

 

- Behandlingen har forløpt uten store avvik, men vi kan på ingen måte si at Gyrodactylus salaris nå er fjernet fra Lærdalselva. Det endelige svaret på om behandlingen har virket får en først når vassdraget friskmeldes. Dette kan tidligst skje 5 år etter siste gjennomførte behandling forteller Hytterød.

Målet med denne behandlingen var å fjerne mest mulig parasitter for å hindre spredning av smitte med utvandrende laksesmolt i mai/juni til andre vassdrag i Sognefjorden. De foreløpige resultatene som viser at all undersøkt fisk er fri for gyrodactylus salaris indikerer at dette målet er nådd.


- Vi vil holde elva under kontinuerlig overvåking og gjennomføre en skikkelig undersøkelsesrunde nå som behandlingen er ferdig. Overvåkingen vil fortsette utover høsten, forteller Sandodden.

 

Flere behandlinger i vente

Det vil bli gjennomført minimum en behandling til, sannsynligvis i 2009. Lærdalselva ble behandlet mot Gyrodactylus salaris i 2005 og i 2006. Det kom en uventet oppblomstring av lakseparasitten i 2007.

 

Kombinasjonsmetoden er svært krevende, men gevinsten i forhold til å bruke kun rotenon er at det meste av fisken overlever. Aluminiumsbehandlingen er utviklet i samarbeid mellom Veterinærinstituttet, Universitetet i Oslo og NIVA (norsk institutt for vannforskning).

Les mer om gyrodactylus salaris.

Del artikkel