Notat om Q-feber

Denne saken er eldre enn to år

Veterinærinstituttet har blitt bedt om å utdype informasjonen som gis i Veterinærinstituttets faktaark om Q-feber, i forbindelse med en ny konsekvensvurdering, der Mattilsynet vurderer om sykdommen skal gjøres til en rapporteringspliktig dyresjukdom.

Les Veterinærinstituttets notat om Q-feber

Kort om Q-feber

· Q-feber forårsakes av bakterien Coxiella burnetii. Drøvtyggere er reservoar, og bakterien skilles ut i melk, urin, avføring, og i store mengder i fostervann og fosterhinner.

· Ved Veterinærinstituttet undersøkes prøver av blod og melk for antistoffer mot bakterien Coxiella burnetii, som forårsaker Q-feber. Bakterien kan også påvises ved PCR.

· Kun noen få av smittede dyr blir syke, men mange kan fungere som friske smittebærere. Svakfødte avkom, (sen)aborter, tilbakeholdt etterbyrd, livmorbetennelse og sviktende fruktbarhet kan være symptomer på Q-feber hos dyr. Lunge-, øye- og leverbetennelse er også beskrevet.

· I Norge har det aldri vært funnet Q-feber hos husdyr. Høst/vinter 2008/2009 har Veterinærinstituttet i samarbeid med KOORIMP og Tine undersøkt 470 melkekubesetninger, 55 ammekubesetninger og 45 besetninger med abortproblemer uten å finne noen positive prøver. Sykdommen har vært regnet som relativt vanlig i Sør-Europa, men de siste årene har Q-feber fått mer fokus også i andre europeiske land. I Danmark er Q-feber vidt utbredt hos drøvtyggere. I Sverige har Q-feber vært påvist hos storfe og hos sau på Gotland, og høsten 2008 ble det også rapportert funn av Q-feber i Finland.

· Q-feber kan smitte til mennesker. I land der sykdommen finnes er det særlig de som jobber med dyr som er utsatt for å smittes, for eksempel bønder, veterinærer og slakteriarbeidere.

· Q-feber kommer fra engelsk og står for ”query fever” i betydningen en sær og ukjent feber, da sykdommen fikk navn før man kjente til den bakenforliggende årsaken.

Les mer omKOORIMP, Tine og Veterinærinstituttet’s Q-feberprosjekt
Les Veterinærinstituttets faktaark om Q-feber
Mer om Q-feber hos mennesker hos Nasjonalt Folkehelseinstitutt

Kontaktperson ved Veterinærinstituttet
Anne Margrete Urdahl, forsker, Zoonosesenteret
Telefon: 23 21 63 68
E-post: anne-margrete.urdahl@vetinst.no

Del artikkel