Norge fritt for blåtunge

Denne saken er eldre enn to år

Norge igjen er fritt for blåtunge og restriksjonssonen for blåtunge, som har omfattet store deler av Sør-Norge, er nå opphevet.

Blåtunge er en virussjukdom som spres med sviknott og angriper drøvtyggere. Sykdommen har i Europa i de senere år medført omfattende kostnader for næring og samfunn i tillegg til store lidelser for sjuke dyr.

Norge er det første landet i EU- og EØS-området som har klart å bli fri for blåtunge uten å vaksinere. På grunnlag av en risikovurdering foretatt av Veterinærinstituttet valgte Norge, til forskjell fra EU-landene, inklusive våre naboland, ikke å vaksinere mottakelige dyr.

Veterinærinstituttet har anslått at Norge har spart ca 120 millioner ved å ikke vaksinere. I tillegg til vaksinekostnader ville det medført store kostnader å gjennomføre vaksinering av et stort antall dyr i restriksjonssonen.

Påvist i Norge 2009
Sommeren 2008 startet et overvåkningsprogram på blåtunge. I programmet ble det tatt prøver av tankmelk fra melkekubesetninger og blodprøver fra kjøttfebesetninger i Sør-Norge.  Det var i forbindelse med overvåkingsprogrammet at Veterinærinstituttet påviste blåtungevirus i fire besetninger i Vest- og Aust-Agder i februar og mars 2009.

Dette medførte restriksjoner på salg og flytting av drøvtyggere i seks fylker i Sør Norge. I tillegg ble det båndlagte området og tilgrensende områder overvåket med hensyn til forekomst av blåtungevirus og forekomst av sviknott som overfører smitten mellom dyr.

Omfattende overvåking og bekjempelsestiltak
Mattilsynet og Veterinærinstituttet gjennomførte et overvåkingsprogram som skulle dokumentere frihet for blåtungesmitte i minst to år før de pålagte restriksjonene kunne oppheves. Hovedelementet i overvåkingen har vært å undersøke tankmelk for antistoffer mot blåtungevirus. I den sviknottaktive perioden i fra mai til november har tankmelk fra 4000 besetninger i 12 fylker i Sør Norge blitt analysert for blåtungeantistoffer. I tillegg har blodprøver fra ca. 3500 kjøttfe og 500 småfe årlig blitt undersøkt for blåtungesmitte. Det er ikke blitt påvist blåtungesmitte etter mars 2009 i Norge, derfor kan restriksjonene nå oppheves. 

Mattilsynet innføret strenge tiltak i forbindelse med flytting av dyr innen og ut fra restriksjonssonen. Etter råd fra Veterinærinstituttet ble risikodyr slaktet. Risikodyr var drektige dyr som hadde kalvingstidspunkt før 1. juni 2009. 4 kuer og to kalver ble slaktet. Blåtungeviruset (BTV8) kan overvintre i infisert foster. Det innebærer at dersom et drektig dyr blir smittet, vil kalven når den blir født, være i stand til å smitte nye sviknott. Kalven kan være infisert, selv om mordyret hadde kvittet seg med infeksjonen.

Besetninger med mottakelige dyr i restriksjonssonen og i de tilgrensende områder i fri sone ble nøye overvåket. Ingen nye tilfeller med blåtungeviruset er funnet til tross for intensiv overvåkning.

Redusert overvåking
Overvåkning for blåtunge vil fortsette, i Norge og i EU, slik at en eventuell ny smitte vil oppdages raskt. Overvåkingsprogrammet for blåtunge vil i 2011 bli redusert, men man vil fortsatt opprettholde en overvåkning i de samme områdene som ble testet i 2010 Det vil bli tatt ut melkeprøver fra disse områdene, men i færre antall.

Fakta om blåtunge
Råd og vurderinger om blåtunge
Oppsummering av blåtungesituasjonen i Norge
Les mer hos Mattilsynet

Kontakt
Ståle Sviland

Del artikkel