Mugg i spekemat

Denne saken er eldre enn to år

Muggvekst er et vanlig kvalitetsproblem og en utfordring for spekematproduksjonen som kan gi dårlig kvalitet, øke produksjonskostnadene og forårsake helseproblemer hos forbrukerne. Et samarbeidsprosjekt mellom produsent, Veterinærinstituttet, Nofima, Animalia og Veterinærhøgskolen har resultert i nye råd om hvordan næringen kan møte disse utfordringene.

Noen av resultatene fra samarbeidet er oppsummert i tre artikler fagbladet Go΄mørning. I artikkelen Muggproblemer og spekemat kan du lese om hvorfor muggsopp kan være helseskadelig og hvorfor soppvekst bør tas på alvor.

I artikkelen Muggsopp – nytte eller trussel? tar forskerne for seg hvilke muggsopper de fant i produksjonsprosessen og hvilken betydning disse har for mattryggheten. Her kommer de også frem med tiltak for å redusere forekomsten av disse muggsoppene.

Mugg og HACCP tar for seg risikovurdering av muggsopp. HACCP står for «Hazard Analysis (and) Critical Control Point». HACCP-systemet er et internasjonalt anerkjent system for fareanalyse og risikovurdering innenfor næringsmiddelindustrien. Muggsopp i seg selv utgjør mer et kvalitetsproblem enn en helsefare. Det er først og fremst toksinene som en del muggsopper kan produsere som utgjør en helserisiko. Artikkelen viser til at det er begrenset kunnskap når det gjelder muggtyper på mat og muggsoppenes toksinproduksjon, og viser hvordan den nye kunnskapen om muggsoppens toksinproduksjon er avgjørende for å kunne vurdere helserisiko som er forbundet med muggveksten på produktene.

Les artiklene:

Muggproblemer og spekemat

Muggsopp – nytte eller trussel?

Mugg og HACCP

Kontaktpersoner:
Seksjonsleder, Ida Skaar
E-post: Ida.skaar@vetinst.no
Tlf.: 23 21 62 44

 

 

Stipendiat Dereje T. Asefa
E-post: dereje.asefa@vetinst.no
Tlf.: 23 21 62 39

Seksjon for mykologi

Del artikkel