Mistanke om overførbar venerisk svulst på hund i Norge

Denne saken er eldre enn to år

Det er mistanke om at en hund i Norge har en smittsom type venerisk svulst. Hunden kommer opprinnelig fra Romania. Sykdommen er ikke påvist i Norge tidligere, men ble påvist i Sverige i februar i år. Mattilsynet og Veterinærinstituttet har lenge vært bekymret for at gatehunder fra Sør- og Øst-Europa skal ta denne sykdommen inn i landet.

Det må tas flere prøver før man kan stille en sikker diagnose. De endelige prøveresultatene vil antagelig være klare i løpet av uke 34. Hundeeier er foreløpig pålagt hjemmeisolasjon for hundeholdet sitt.

Store konsekvenser
Overførbar venerisk tumor (på engelsk «transmissible veneral tumor» eller populært «sticker tumor») har til nå ikke forekommet i Norge, men er vanlig i mange land i Sør- og Øst-Europa og særlig blant gatehunder. Forskere ved Norges veterinærhøgskole og Veterinærinstituttet ser meget alvorlig på risikoen for at gatehunder med denne sykdommen kan bli tatt inn i landet.

Dersom overførbar venerisk tumor hos hund etablerer seg her i landet, vil det kunne få store konsekvenser for hundeholdet. Sykdommen overføres lett og vil sannsynligvis kunne spre seg raskt i hundepopulasjonen. Undersøkelse av kjønnsveier for denne sykdommen vil måtte inngå som rutine før parring. 

Smitter ved nesekontakt og parring
Overførbar venerisk tumor hos hund smitter mellom hunder ved parring, men også ved nesekontakt når en hund snuser på ytre kjønnsorganer hos syke hunder. Svulstceller kan da overføres fra et individ til et annet. 

Svulstene sees oftest på ytre kjønnsorganer hos tisper (skjede og vulva) og hannhunder (penis og forhud), men kan også forekomme andre steder som snute, nese- og munnhule og rundt øyet. Svulstmassene består ofte av mange knuter og kan ha et blomkålliknende utseende, men det kan også forekomme enkle knuter. Vevet er skjørt og blør lett. Nydannelsene vil føre til ubehag for hunden.

Diagnosen kan stilles på typiske symptomer og undersøkelse av vevsprøver.

I enkelte tilfeller kan svulstene forsvinne av seg selv. Kirurgisk fjerning er vanskelig og ikke anbefalt da inngrepet lett kan spre svulstceller til omkringliggende vev, og tilbakefall er vanlig. Strålebehandling eller kjemoterapi kan helbrede, men dette er behandlingsmetoder som er svært krevende og som ikke brukes rutinemessig i veterinærmedisinen i Norge i dag.

Sykdommer smitter ikke mennesker.

Les mer hos Mattilsynet

Les også Overførbar venerisk tumor hos hund (05.02.2013)

Kontaktpersoner 

Norges Veterinærhøgskole
Anette Krogenæs
Førsteamanuensis
Telefon: 22 96 48 60
Mobiltelefon: 922 35 534
E-post: anette.krogenaes@nvh.no

Veterinærinstituttet
Arve Lund (ferie til 19.8)

 

Del artikkel