Miltbrann er en perakutt eller akutt infeksjonssykdom forårsaket av en sporedannende bakterie (Bacillus anthracis). Miltbrann er i første rekke en dyresykdom og karakteriseres av sterk allmennpåkjenning, plutselig død og ofte med avsondring av mørkt blod fra naturlige åpninger.
Miltbrann kan forekomme hos alle varmblodige dyr, men fugler regnes som resistente. Mest mottakelig er storfe, sau og geit. Dyr smittes oftest gjennom fôret. Det er meget sjelden at sykdommen overføres fra dyr til dyr.
Miltbrann var tidligere en relativt vanlig forekommende dyresykdom og fram til 1931 ble miltbrannskadaver ofte gravd ned, og miltbranntilfeller oppsto ofte på slike steder opptil flere tiår etter nedgravingen.
Angående utbruddet i Örebro hadde de døde dyra beita ved et våtmarksområde i Kvismarens naturreservat hvor det er gjennomført gravarbeider. Smitten kommer sannsynligvis fra miltbrannskadaver som ble gravd ned i området langt tilbake i tid.
Det siste utbruddet av miltbrann i Sverige var i 2008 på en gård i Veddige i Halland. Gården ble sanert og ingen mennesker ble syke.
Les mer i vårt faktaark om miltbrann
Kontaktpersoner Veterinærinstituttet:
Tormod Mørk