Bakterieinfeksjoner som francisellose, vibriose og atypisk furunkulose dominerer bildet hos torsk, mens hos kveite og leppefisk er hovedfunnene atypisk furunkulose og infeksjon med ulike Vibrio-arter. Hoveddelen av prøvene kommer fremdeles fra torsk, resten stammer fra kveite, leppefisk, piggvar og andre arter.
−Fremdeles er det bakterieinfeksjoner som gir de største sykdomsproblemene i marin fisk, forteller Hege Hellberg fra Veterinærinstituttet.
−Prøver vi har mottatt fra oppdrettstorsk viser at de største sykdomsproblemene skyldes bakterieinfeksjoner som vibriose, atypisk furunkulose og francisellose. Dette stemmer godt med tall fra fiskehelsetjenestene, legger hun til.
”Diverse” en stor tapskategori
−Vi ser også at innsendte prøver hvor kjente bakterie-, virus- og parasittsykdommer er utelukket utgjør en betydelig andel av Veterinærinstituttets materiale, fortsetter Hellberg. −Dette er også i tråd med det mange fiskehelsetjenester og oppdrettere mener, at nest etter bakteriesykdommer er det kategorien ”Annet” eller ”Diverse” som utgjør det største problemet for næringen.
−Tarmslyng, deformiteter, ”verpenød” er eksempler på hva som kan havne i en slik kategori. Dette tyder på at det kan være mange og til dels ukjente faktorer som spiller inn og til slutt tar livet av fisken, sier Hellberg.
Fått inn betydelig flere prøver av leppefisk
De to siste årene har det vært en betydelig økning i antall innsendelser av leppefisk.
− Noe av denne økningen skyldes at det er startet oppdrett av leppefisk, særlig berggylt, forklarer Hellberg og fortsetter: −Problemene med lakselus og økt forekomst av resistens mot flere lakselusmidler gjør at behovet for leppefisk øker tilsvarende.Sykdomssituasjonen hos leppefisk ser ut til å være dominert av ulike bakteriesykdommer, spesielt atypisk furunkulose og infeksjon med ulike Vibrio-arter.
Les rapporten
Kontaktpersoner Veterinærinstituttet:
Hege Hellberg, forsker, Veterinærinstituttet Bergen
E-post: hege.hellberg@vetinst.no
Tlf.: 55 36 38 19