Høypatogent fugleinfluensavirus (HPAI) H5N8 har forårsaket flere utbrudd i fjørfe i Japan, Sør-Korea og Kina siden begynnelsen av 2014. Dette viruset har også gitt sykdom hos fjørfe i Tyskland, Nederland og England den seneste tid. Viruset har også blitt isolert fra både syke og tilsynelatende friske trekkfugler så vel som døde villfugler i Asia og nylig hos trekkfugler i Tyskland og Nederland.
Overlevende villender en trussel
Som presentert i en FAO-vurdering, er viruset i Europa genetisk nært beslektet med viruset i Sør-Korea hvor det ble vist at villender kan smittes uten å dø. Slike fugler kan spille en rolle i spredningen av viruset over lange avstander og videre overføring til fjærfe. Smitten har siden blitt påvist i krikkand (Anas crecca) i Tyskland og brunnakke (Anas penelope) i Nederland. Det har også blitt opplyst om at alle de affiserte flokkene i Tyskland, England og Nederland befinner seg i våtmarksområder.
Liten risiko for smitte til Norge
Trekkfugler fra Sørøst-Asia hekker til en viss grad i den sentral-asiatiske delen av Russland (øst for Ural). Det vurderes at utbruddene med H5N8 i Tyskland, Nederland og England er forårsaket av trekkende fugler som har kommet fra disse områdene i Russland. Risikoen for smitteintroduksjon til Europa via trekkfugl under dagens situasjon vil først og fremst være knyttet til fugler som følger en sydvestlig trekkrute fra de samme østlige hekkeområder. Disse hekkeområdene ligger imidlertid utenfor den østatlantiske hovedtrekkruta som Norge er en del av. Det vurderes derfor at det er liten risiko for smitteintroduksjon fra disse områdene til Norge via høst-/vintertrekkende fugler.
Risikobildet kan bli endret
Dagens situasjon åpner for en viss risiko for smitteoverføring til sørlige del av Norden (Sør-Sverige/Østersjøen/Danmark) via ender som trekker fra hekkeområder i Vest- og Øst-Russland til overvintringsområder i Vest-Europa. Dette trekket vurderes imidlertid til i svært liten grad å berøre Norge. Dersom smitten på denne måten skulle introduseres til sørlige deler av Norden, vil risikobildet kunne endres, med smittede fugler i våre nærområder.
På bakgrunn av dette, vurderes sannsynligheten for smitteintroduksjon med høypatogen H5N8 via trekkfugl til fjørfe og andre fugler holdt i fangenskap i Norge per desember 2014 som veldig lav. Dette begrunnes med at hovedtrekket av fugler på denne årstiden går fra nord til sør. Det vil si at vesentlige forandringer i Veterinærinstituttet sin evaluering ikke skjer før i mars, når trekkene kommer nordover fra Europa, eller at det skjer noe drastisk med klimaet, for eksempel langvarig streng kulde og/eller islegging av Østersjøen.
Situasjonen blir overvåket
Et passivt overvåkingssystem der ville fugler funnet døde eller syke er testet for fugleinfluensa, er på plass både i Norge og i EU-medlemsstater i henhold til kommisjonsvedtak 2010/367/EU med sikte på påvisning av HPAI H5N1. Infeksjon med HPAI H5N8 har blitt funnet i mange ville fugler som er funnet døde i Den Koreanske Republikken og også i tilsynelatende friske ville stokkender (Anas platyrhynchos) i det østlige Kina over det siste året.
Hvis HPAI H5N8 viruset er til stede i ville fuglebestander i Norge eller EU og forårsaker betydelig sykdom eller dødelighet, ville den passive overvåkingen kunne påvise dette viruset.
Veterinærinstituttet har til enhver tid oppegående laboratoriemetodikk for å følge opp eventuell mistanke om fugleinfluensa i Norge. Vi oppdaterer kontinuerlig også vurderingen av risiko for smitteintroduksjon til Norge.
Kontaktperson ved Veterinærinstituttet:
Bruce David