Krepsepest i Rødenessjøen: Høy smitterisiko

Denne saken er eldre enn to år

Gjennom vinteren og våren har krepsepesten har spredt seg gjennom hele Rødenessjøen oppstrøms Ørje sluser i Haldenvassdraget. Veterinærinstituttet har fulgt sykdomsutviklingene tett ved å måle smittekonsentrasjonen direkte i vannmassene. Nå er smitterisiko svært høy, særlig i ved utbruddsfronten.

I september 2014 ble det påvist ulovlig utsatt smittebærende signalkreps og død edelkreps som følge av krepsepest i Rødenessjøen i Haldenvassdraget. Utbruddet lot imidlertid vente på seg, og først etter at innsjøen ble islagt ble det påvist økt dødelighet hos edelkreps. I april påviste Veterinærinstituttet krepsepest fra død kreps som stammet fra overvåkningsbur ved Degenes og Joval, henholdsvis ca 11 km og 16 km oppstrøms Ørje sluser. 

Nyutviklet metode nyttig
I forbindelse med et nytt forskningsprosjekt, TARGET, har post doc David Strand jevnlig besøkt det pestrammede vassdraget. I det tidligere prosjektet «CPmonitor» utviklet Veterinærinstituttet molekylære verktøy for å påvise og kvantifisere krepsepestsporer i vann. Nå viser vi metodens egnethet til å følge med på sykdomsutvikling og smittepress ved hjelp av vannprøver. I tillegg til burforsøk i regi av Utmarksavdelingen Akershus og Østfold, er det tatt vannprøver regelmessig ved flere stasjoner for å overvåke spredningen av krepsepestsporer i Haldenvassdraget oppstrøms Ørje sluser.

Det ble funnet død edelkreps i vannkanten ved båtutslippet i Kroksund den 8. mai. Vannanalysene fra denne dagen viste ca. 200 krepsepestsporer per liter vann. To uker tidligere var vannprøvene negative, mens to uker etter var sporekonsentrasjonen økt til ca. 1000 sporer per liter vann ved Kroksund.  Til sammenligning har en innsjø med smittebærende signalkreps ofte mindre enn én krepsepestspore per liter vann. Resultatene viser at krepsepesten nådde Kroksund nord i Rødenessjøen i månedsskifte april/mai, og at smitterisiko nå er svært høy. 

Krepsepest forårsakes av eggsporesoppen Aphanomyces astaci, som spres med amerikanske krepsearter inkludert signalkreps. Den lever som parasitt i skallet på signalkrepsen og formerer seg ved hjelp av svømmende sporer i vann. Det er disse som infiserer og dreper edelkrepsen som mangler tilstrekkelige forsvarsmekanismer mot parasitten. Når krepsen dør fører dette til masseproduksjon av nye sporer, dermed øker smitterisiko og spredningsfaren. Mange sporer i vannet slik som ved Kroksund gjenspeiler pågående massedød av edelkreps.

Skullerudsjøen foreløpig fri for sporer
Det er foreløpig ikke påvist sporer i vannet i Skullerudsjøen (ved båtutsettet) og i Hølandsevla, men det er nok ikke lenge til før pesten sprer seg over i Skullerudsjøen da det ikke finnes fysiske hindringer mellom sjøene (se kart). Det påvises fortsatt krepsepestsporer i vannet lenger sør i Rødnessjøen helt ned til Ørje sluser, men sporekonsentrasjonen er høyest ved fronten av utbruddet.

Ta forhåndsregler
Den flotte edelkrepsbestanden i Hemnessjøen (kart) er svært utsatt, men er ikke i fysisk kontakt med smittesonen i Haldenvassdraget. Edelkrepsen her kan derfor reddes dersom alle som ferdes i og ved Haldenvassdraget viser hensyn og stor forsiktighet, og følger Mattilsynets forskrift som gjelder 1) forbud mot å flytte kreps, fisk, annet biologisk materiale og vann ut av sonen og 2) påbud om desinfeksjon av båter, fiskeutstyr og annet som kan ha kommet i kontakt med det sterkt infiserte vannet. Aktuelle desinfeksjonsmetoder finner du bl.a. i brosjyren Kreps og krepsing.

Sporesekk med sporer av Aphanomyces astaci (krepsepest). Foto: David Strand, Veterinærinstituttet

Sporesekk med sporer av Aphanomyces astaci (krepsepest). Foto: David Strand, Veterinærinstituttet

Kartet viser utdrag av Haldenvassdraget hvor krepsepestfronten ved Kroksund (rød pil) med høy sannsynlighet spres videre opp Hølandselva og inn i Skullerudsjøen. Foto: Utsnitt fra Google Maps.

Kartet viser utdrag av Haldenvassdraget hvor krepsepestfronten ved Kroksund (rød pil) med høy sannsynlighet spres videre opp Hølandselva og inn i Skullerudsjøen. Foto: Utsnitt fra Google Maps.

Aktuelle lenker:
Les og hør mer på Østlandssendingen: Frykter krepsepest i Hemnessjøen
Mattilsynet åpner Ørje sluser
Miljøstatus Edelkreps
Veterinærinstituttets faktaark om krepsepest

Kontaktpersoner ved Veterinærinstituttet:
Trude Vrålstad
David Strand

Del artikkel