Med sin femte rapport la FNs klimapanel nylig frem solide vitenskapelig bevis på at vi står ovenfor betydelige klimaendringer. Årsaken er ifølge FN menneskeskapte utslipp av klimagasser. Klimaendringene kommer til å påvirke oss på mange felt og har potensial til å endre fiskeri- og havbruksnæringen over hele verdikjeden, fra vann til forbruker.
I selve grunnlaget for næringene, det marine miljøet, kan global oppvarming påvirke økologiske og fysiske forhold og føre til store endringer i næringsgrunnlaget. Men usikkerheten er stor. På den ene siden kan endringene være positive dersom de gir bedre forhold for kommersielle fiskebestander og havbruk. På den andre siden kan endringene føre til dårligere betingelser og økte kostnader for samfunn og næringsliv.
I enden av sjømatens verdikjede fører klimaendringer, og det globale fokuset på å redusere utslipp av drivhusgasser, til at marked, myndigheter og forbrukere ønsker mer klima- og miljøvennlig produkter. Sammenlignet med produksjon av kjøtt fra landbruk er sjømat mer klimavennlig, siden klimagassutslippene fra havbruk og fiskeri er lavere enn fra jordbruk. Rundt 20 % av klimagassutslippene som forårsakes av menneskers forbruk kommer fra matproduksjon hvor utslipp fra husdyrhold alene står for 14 %.
For å sette fokus på de utfordringer og muligheter som klimaendringer kan ha for fiskeri- og havbruksnæringen vil SINTEF Fiskeri og havbruk, NINA og Veterinærinstituttet arrangere en konferanse der vi inviterer næringsaktører, myndigheter, NGOer, forskere og andre interesserte til å se nærmere på spørsmål som:
- Klimautfordringen slik FNs klimapanel ser den
- Klimaendringer, muligheter og utfordringer for fiskeri- og havbruksnæringen
- Hvilket klimafotavtrykk setter den norske fiskeri- og havbruksnæringen?
- Vil markedet etterspørre krav til miljøstyring og rapportering av klimaregnskap?
- Hva gjøres og hva kan gjøres for å redusere klimautslipp og miljøpåvirkning fra fiskeri- og havbruksnæringen?