Alge-eksperter fra hele verden var søndag og mandag denne uken samlet på Veterinærinstituttet for å diskutere kunnskapshull om algegifters effekt på fisk. Ekspertene kom fra Japan, Australia, USA, Canada, Tyskland, Sverige og Danmark. Norge var godt representert med forskere fra bl.a. Havforskningsinstituttet, Veterinærhøgskolen, SINTEF, NIVA, NFR og UiO i tillegg til Veterinærinstituttet.
Det ble fokusert mye på hvordan man kan unngå tap av fisk hvis en giftig algeoppblomstring skulle oppstå. På 80’ tallet prøvde man å rømme fra algene ved å flytte på mærene, men dette er ikke praktisk mulig med dagens store anlegg. Noen fiskearter tåler alge oppblomstringer bedre enn andre, og det kan være noe å hente på avls-program for en mer robust fisk. Hvis man får varsling om at en algeoppblomstring er på vei kan oppdretterne stoppe fôringen, og evt tvinge fisken ned på dypere vann. Gode varslings-systemer er derfor avgjørende. Man kan også gå et steg videre og tenke at man ved å forstå hvorfor noen alger blomstrer opp og hvorfor de produserer giftstoffer, så kan man påvirke denne prosessen. Det finnes lite kunnskap for å forklare hvorfor en type alge blomstrer opp et år, og en annen alge dominerer neste år.
Vi vet en del om hvilke algegifter som i høye doser kan drepe fisken, men effekten av lave doser er lite studert. På pattedyr har man mye kunnskap om giftstoffer som i lave doser over lang tid gir ulike effekter på dyrets helse. Mange gift stoffer kan bl.a. svekke dyrenes motstandskraft mot sykdommer og det er ikke undersøkt om dette også kan være tilfelle på fisk. Etter påske vil det bli publisert en rapport fra møte. Videre vil det bli søkt forskningsrådet om midler for videre studier av effekten av alger og algetoksiner på fiskens helse.
Algegifter kan gi gjelleproblemer og fiskedød
Kontaktperson Veterinærinstituttet
Renate Johansen