Klassisk svinepest i Litauen

Denne saken er eldre enn to år

EU har meldt om utbrudd av klassisk svinepest i en stor svinebesetning i Jonova distriktet i Litauen. Klassisk svinepest er svært smittsom og en av de mest tapsbringende virussykdommene vi kjenner til hos dyr. Både ville og tamme svin angripes. Ulovlig importert kjøtt og kjøttprodukter representerer den største faren for spredning av svinepest til Norge. Viruset smitter ikke til folk, og konsum av kjøtt representerer ingen helsefare for mennesker.

Svinepest spres ved kontakt mellom dyr, og ved at gris spiser kjøtt fra infiserte dyr. Smitten kan også spres via forurensede klær eller gjenstander. Viruset som forårsaker svinepest, overlever i lang tid i infisert kjøtt.

Ulovlig innførsel av og fôring med infiserte kjøtt og kjøttprodukter representerer den største risikoen for introduksjon av smitte til norske svinebesetninger. I Norge er det generelt forbudt å fôre svin med kjøtt og kjøttprodukter, det er videre forbudt å innføre slike produkter fra land utenfor EU og fra områder i EU som har restriksjoner på grunn av smittsom dyresykdom. Dette forbudet gjelder også for små kvanta til eget bruk.

Det er viktig at alle svineprodusenter kjenner til og etterlever disse bestemmelsene. I dette tilfellet er det spesielt grunn til å være årvåken når det gjelder gårdsarbeidere som kommer fra Litauen, og informere dem om forbudet mot å gi matrester til griser. En bør også være nøye med å overholde anbefalingene om at personer som har vært i kontakt med husdyr i andre land skal vente minst 48 timer før de kommer i kontakt med norske husdyr. Personer som kommer fra områder som har restriksjoner på grunn av alvorlig, smittsom dyresykdom, bør vente i 72 timer før de har kontakt med norske husdyr. Klær og sko som har vært brukt i husdyrhold i utlandet, skal vaskes ved minst 75 °C eller desinfiseres på annen måte før de brukes i norske besetninger.    

Ut fra foreliggende informasjon fra Litauen vurderer Veterinærinstituttet per i dag risikoen for introduksjon av smitte med klassisk svinepest til Norge som liten, men en understreker viktigheten av at retningslinjer for smitteforebyggende tiltak overholdes nøye.  

Svinepest bekjempes ved å slakte ned og destruere alle svin i smittede besetninger, samt grundig testing av besetninger i omkringliggende områder.

Fakta om klassisk svinepest

Les også mer hos Mattilsynet

Kontaktpersoner ved Veterinærinstituttet:
Bjørn Lium, fagansvarlig svinehelse, Seksjon for sjukdomsforebygging og dyrevelferd
Telefon: 23 21 63 87/913 31 198
E-post: bjorn.lium@vetinst.no

Britt Gjerset, forsker, Seksjon for virologi
Telefon: 23 21 64 02/975 61 592
E-post: britt.gjerset@vetinst.no

Del artikkel