Svinepest spres ved kontakt mellom dyr, og ved at gris spiser kjøtt fra infiserte dyr. Smitten kan også spres via forurensede klær eller gjenstander. Viruset som forårsaker svinepest, overlever i lang tid i infisert kjøtt.
Ulovlig innførsel av og fôring med infiserte kjøtt og kjøttprodukter representerer den største risikoen for introduksjon av smitte til norske svinebesetninger. I Norge er det generelt forbudt å fôre svin med kjøtt og kjøttprodukter, det er videre forbudt å innføre slike produkter fra land utenfor EU og fra områder i EU som har restriksjoner på grunn av smittsom dyresykdom. Dette forbudet gjelder også for små kvanta til eget bruk.
Det er viktig at alle svineprodusenter kjenner til og etterlever disse bestemmelsene. I dette tilfellet er det spesielt grunn til å være årvåken når det gjelder gårdsarbeidere som kommer fra Litauen, og informere dem om forbudet mot å gi matrester til griser. En bør også være nøye med å overholde anbefalingene om at personer som har vært i kontakt med husdyr i andre land skal vente minst 48 timer før de kommer i kontakt med norske husdyr. Personer som kommer fra områder som har restriksjoner på grunn av alvorlig, smittsom dyresykdom, bør vente i 72 timer før de har kontakt med norske husdyr. Klær og sko som har vært brukt i husdyrhold i utlandet, skal vaskes ved minst 75 °C eller desinfiseres på annen måte før de brukes i norske besetninger.
Ut fra foreliggende informasjon fra Litauen vurderer Veterinærinstituttet per i dag risikoen for introduksjon av smitte med klassisk svinepest til Norge som liten, men en understreker viktigheten av at retningslinjer for smitteforebyggende tiltak overholdes nøye.
Svinepest bekjempes ved å slakte ned og destruere alle svin i smittede besetninger, samt grundig testing av besetninger i omkringliggende områder.
Les også mer hos Mattilsynet
Kontaktpersoner ved Veterinærinstituttet:
Bjørn Lium, fagansvarlig svinehelse, Seksjon for sjukdomsforebygging og dyrevelferd
Telefon: 23 21 63 87/913 31 198
E-post: bjorn.lium@vetinst.no
Britt Gjerset, forsker, Seksjon for virologi
Telefon: 23 21 64 02/975 61 592
E-post: britt.gjerset@vetinst.no