Internasjonalt møte om lakselus i Trondheim

Denne saken er eldre enn to år

11.-12. november arrangerte FHF og Veterinærinstituttet en internasjonal workshop på lakselus som bl.a. tok for seg utfordringer med lusekontroll, resistensproblematikk og bekjempelse uten bruk av medikamenter. 

«Sea lice multination» er navnet på nettverket som denne gangen hadde samling i Trondheim. Dette er det fjerde i rekken og samlet over 100 deltakere frahenholdsvis Norge, Chile, Skottland, Irland, Færøyene og Canada.  Målet var å utveksle kunnskap om kontroll med lakselus og koordinere luseforskningen.

På konferansen kom det frem at oppdrett av berggylt er i fremgang både i Norge og Skottland, samtidig er det stort fokus på økt effektivitet og overvintring av rensefisk.

Presentasjonene fra næringen viste tydelig at det er utfordringer med å få gjennomført optimal forebygging og kontroll av lakselus i anleggene. Canada har blant annet få godkjente behandlingsmidler, andre land har regelverk som begrenser antall ganger et anlegg har lov til å behandle. Næringen i alle landene er derfor svært opptatt av å utvikle og ta i bruk ikke-medikamentelle metoder så raskt som mulig.

I en egen sesjon under samlingen ble det satt søkelys på modeller som utvikles for å studere smittepress, spredning og konsentrasjon av luselarver. Både Norge, Færøyene, Skottland og Canada har fokus på dette. Her ble smittepress innad på anlegg og smittepress utenfra debattert og det ble også diskutert hvorvidt modeller er nyttige i forhold til å forutsi smittepress på oppdrettsfisk så vel som på villfisken. Aktiv bruk og videreutvikling av disse verktøyene vil gjøre det stadig mer aktuelt å lage scenarier basert på ulike strategier for lokalisering og brakklegging og ulike forebyggings- og behandlingstiltak.

Arbeidsmøtet  viste at det foregår en stor utvikling av ikke-medikamentelle kontrollmetoder, bl.a. at ulike former for skjørtavskjerming gode resultater i form av mindre lusepåslag.

Se programmet for Sea lice multination 2013

Del artikkel