Ikke revebendelorm i Norge

Denne saken er eldre enn to år

Overvåkingsprogrammet for bendelormen Echinococcus multilocularis har ikke funnet parasitten i rev, ulv eller mårhund som har blitt undersøkt i 2009. Denne parasitten kan forårsake alvorlig sykdom hos menneske. Veterinærinstituttet undersøker først og fremst rødrev som har blitt felt under ordinær jakt.

Til sammen ble 396 rødrev fra alle landets fylker undersøkt for parasitten Echinococcus multilocularis, med en hovedvekt på rev fra Akershus, Hedmark, Sogn og Fjordane og Sør-Trøndelag. I tillegg ble en ulv fra Hedmark og en mårhund fra Finnmark undersøkt, uten at parasitten ble funnet. I perioden 2002-2009 har i alt 1633 rødrev blitt undersøkt, alle med negativt resultat.

Alvorlig parasittsykdom
Sykdommen ekinokokkose forårsakes av larvene til små bendelormer av slekten Echinococcus, når disse etablerer seg i vev hos mellomverten (for eksempel menneske). Disse parasittene har rovdyr (for eksempel rev, ulv og hund) som endevert. Hos endeverten gir parasittene få symptomer. Parasittens egg skilles ut med vertens avføring.

Mennesker kan få i seg egg, for eksempel via pelsen på infiserte hunder, eller via bær og sopp forurenset av avføring fra en endevert. Dette kan gi opphav til sykdom hvor det for E. granulosus dannes store, væskefylte hulrom, og for E. multilocularis svulstlignende prosesser ulike steder i kroppen der larvene utvikler seg. Det er E. multilocularis som er spesielt farlig for mennesker.

Lite sannsynlig med ulvesmitte
-Denne parasitten forekommer primært hos rødrev og synes ikke å være etablert i våre revebestander, sier seksjonsleder Kjell Handeland ved Veterinærinstituttets seksjon for vilthelse. Han mener det derfor er lite sannsynlig at de få ulvene som finnes i Norge representerer en smittefare med hensyn på bendelormen.

Forebygging og kontroll
Som forebyggende tiltak må alle hunder og katter som importeres til Norge, med unntak av dyr som kommer fra Sverige og Finland, behandles to ganger med medisiner som dreper disse parasittene; første gang i løpet av siste 10 dager før ankomst til Norge, andre gang én uke etter ankomst.

Les mer om ekinokokkus

Les rapporten fra overvåkingsprogrammet

Kontaktpersoner Veterinærinstituttet
Kjell Handeland, forsker, seksjon for vilthelse
Tlf.: 23 21 63 50
E-post: kjell.handeland@vetinst.no

Inger S. Hamnes, forsker, seksjon for parasittologi
Tlf.: 23 21 61 27
E-post: inger.hamnes@vetinst.no

Del artikkel