Den viktigste kunnskapen om såkalte sorbitolfermenterende E. coli O157:H-, som er årsaken til HUS-utbruddet i Norge 2009, er:
− Bakterien ble første gang påvist i et mindre utbrudd hos mennesker i Tyskland i 1988, og har i ettertid forårsaket sporadiske tilfeller og bare noen få utbrudd
− Infeksjoner med bakterien er hovedsaklig sett i Europa (mest beskrevet fra Tyskland, Østerrike, Tsjekkia, Finland, Storbritannia) og kun ett tilfelle er påvist utenfor Europa (Australia)
− Reservoaret for bakterien er ukjent; den påvises sjelden hos dyr, og det er diskutert om mennesker kan være reservoar
− Bakterien er aldri påvist i matvarer; verken i forbindelse med utbruddsutredninger eller smittesporing rundt enkelttilfeller, men som for de klassiske E. coli O157-infeksjonene er mat en aktuell smittekilde
− Det er kun beskrevet to større utbrudd, begge fra Tyskland, som har hatt en mer omfattende geografisk spredning. I det ene utbruddet ble smittekilden ikke identifisert og i det andre var det mistanke til en spesiell type rå pølse. Flere mindre lokale utbrudd er beskrevet der kontaktsmitte fra mennesker eller dyr har vært den sannsynlige årsaken.
Les kunnskapsoppsummeringen om sorbitolfermenterende E.coli 0157 (pdf)