Husflått (brun hundeflått) påvist hos importhund

Denne saken er eldre enn to år

En husflått, Rhipicephalus sanguineus, er funnet på liggestedet til to hunder som nylig ankom fra Romania. Dette er bekymringsfullt da denne flåtten lett etablerer seg innendørs i boliger og kenneler. Flåtten er en blodsuger og kan overføre en rekke alvorlige smittestoffer til både hund, andre dyr og mennesker.

Husflåtten er en fremmed art i Norge, men finnes blant annet sørover i Europa.

Husflåtten kan ikke overvintre utendørs i Norge, men den trives utmerket innendørs, hvor den kan oppformere seg raskt og opptre i store mengder. Har flåtten først etablert seg inne et sted, kan den være svært vanskelig å bli kvitt. Voksne flått, nymfer og larver kan alle overleve lenge i miljøet.

For å utrydde husflått fra en bolig eller kennel må husstandens hund(er) behandles over lang tid. Alle overflater og liggeplasser må støvsuges og rengjøres ofte, og det kan være nødvendig med bistand fra profesjonelle skadedyrbekjempere. Ved funn av flått på uvanlige årstider og i betydelig mengder innendørs er det viktig å få undersøkt hvilken flått-art det dreier seg om.

Husflåtten har i sjeldne tilfeller vært påvist hos hund i Norge i forbindelse med tilbakeførsel/import av hunder fra utlandet. Husflåtten kan også komme inn i landet som blindpassasjer i bagasjen til mennesker som har oppholdt seg i infiserte boliger utenlands.

Husflått foretrekker å suge blod fra hund men kan også bite en rekke andre dyr, samt mennesker. Den kan overføre bakterier, parasitter og virus til hund, andre dyrearter og til mennesker. Flere av disse kan forårsake alvorlig sykdom.

Flåtten ble artsbestemt av Veterinærinstiutttet på grunnlag av utseende (morfologiske trekk).

Les mer om husflått og noen av sykdommene den kan bære med seg i Veterinærinstituttets faktaark

Les også om risiko ved innføring av hunder og påvisning av Linguatula serrata på en hund importert fra Romania.

Import av hjemløse hunder gir smitterisiko

Mattilsynet ber om veterinærsjekk av importerte gatehunder

Kontaktperson Veterinærinstituttet
Arne Flåøyen, avdelingsdirektør

Del artikkel