Gjelleamøbe på oppdrettsfisk i sjøfasen

Denne saken er eldre enn to år

Gjelleamøber, amoebic gill disease (AGD), har de siste årene vært et økende problem for oppdrettsnæringen i Skottland og Irland. Ifølge Veterinærinstituttets kilder hos utenlandsk fiskehelsetjeneste og laboratorier, har infeksjonene i år vært svært alvorlige og krevd mye behandling. 

Også Orknøyene og Shetland har fått problemer med parasitten, og det er derfor grunn til å anta at den på sikt vil kunne skape problemer også for norsk oppdrett. 

I Norge ble den parasittiske amøben Neoparamoeba perurans sist observert i forbindelse med helseproblemer hos fisk høsten 2006, da den ble påvist på vårutsatt laks i fire anlegg spredt langs Vestlandskysten. Dødeligheten var til dels høy, og pågikk over lengre tid. Fisk i de samme anleggene viste også sykdomsforandringer forenlig med proliferativ gjellebetennelse. Dette er så langt de eneste tilfeller der amøber kan assosieres med gjelleproblemer på laks i sjø i Norge. 

Det var spesielt varmt da disse sykdomsutbruddene fant sted, og det kan derfor ikke utelukkes at temperaturen spiller en betydelig rolle for sykdomsutviklingen. Amøben N. peruranser kjent fra lakseoppdrett i Australia (Tasmania) hvor den har gitt betydelige tap.

Veterinærinstituttet undersøker rutinemessig gjeller i forbindelse med helseproblem hos fisk og er godt rustet til å stille sykdomsdiagnosen AGD. Det er imidlertid viktig at fiskehelsetjenesten er årvåken og sender inn relevant prøvemateriale ved mistanke om gjelleproblemer.

De siste årene har Veterinærinstituttet lagt vekt på å styrke sin kompetanse på gjellehelse. Som et ledd i dette arbeidet er det etablert et nytt prosjekt i samarbeid med Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF). 

Les mer om Gjelleprosjektet

Les fakta om amøbegjellesykdom (AGS)

Les mer om workshopen ‘Proliferativ gjellesykdom i sjøgående oppdrettslaks’ 7. november 2012

Les JFD-artikkelen 'First cases of amoebic gill disease (AGD) in Norwegian seawater farmed Atlantic salmon, Salmo salar L.' ...

 

Kontaktperson
Brit Hjeltnes

Del artikkel