Funn av kinolonresistente E. coli i fjørfekjøtt

Denne saken er eldre enn to år

Det er påvist høy forekomst av kinolonresistente E. coli i fjørfekjøtt. Overføring til mennesker kan forebygges med god kjøkkenhygiene, og tilstrekkelig steking/koking av kjøttet.

I 2013 ble det påvist kinolonresistente E. coli i 49,4 % av de undersøkte kalkunfiletene via overvåkingsprogrammet NORM-VET (Norsk overvåkingsprogram for antibiotikaresistens i mikrober fra fôr, dyr og næringsmidler). Dette er resultater etter innføring av en ny og mer sensitive metode enn det som tidligere har vært benyttet. Foreløpige resultater fra årets overvåking tyder på at forekomsten er høy også i kyllingfilet.

Det er foreløpig uklart hvordan disse resistente bakteriene har kommet inn i fjørfepopulasjonen i Norge. Det kan ikke utelukkes at de på lik linje med ESBL-produserende E. coli innføres ved import av avlsdyr. Historiske data fra overvåkingsprogrammet tyder imidlertid på at forekomsten av denne typen resistens har ligget på det samme nivået siden programmet ble opprettet i 2000.

Kinolonresistente E. coli i fjørfekjøtt kan overføres til mennesker akkurat som ESBL-produserende E. coli og Campylobacter. De generelle rådene som gjelder for forebygging av smitte med Campylobacterfra fjørfekjøtt, dvs. god kjøkkenhygiene og tilstrekkelig steking/koking av kjøttet, vil også gjelde for antibiotikaresistente E. coli

Det er behov for mer kunnskap om betydningen av kinolonresistente E. coli hos fjørfe og mennesker.

Kontaktpersoner Veterinærinstituttet

Del artikkel