Funn av ESBL-produserende E. coli i fjørfekjøtt

Denne saken er eldre enn to år

Det er påvist ESBL-produserende E. coli i fjørfekjøtt. Overføring til mennesker kan forebygges med god kjøkkenhygiene, og tilstrekkelig steking/koking av kjøttet. 

I 2012 ble det påvist ESBL- produserende E. coli i 32,2 % av de undersøkte kyllingfiletene via overvåkingsprogrammet i NORM-VET (Norsk overvåkingsprogram for antibiotikaresistens i mikrober fra fôr, dyr og næringsmidler) Resultatet samsvarer med forekomsten av ESBL-produserende E. coli hos slaktekylling. Bakteriene har mest sannsynlig kommet inn i fjørfepopulasjonen i Norge ved import av avlsdyr. Se oversikten over funn av ESBL i regi av overvåkingsprogrammet NORM-Vet.

ESBL-produserende E. coli i kyllingfilet kan overføres til mennesker på lik linje som Campylobacter. De generelle rådene som gjelder for forebygging av smitte med Campylobacter fra fjørfekjøtt, dvs. god kjøkkenhygiene og tilstrekkelig steking/koking av kjøttet, vil også gjelde for ESBL-produserende E. coli

I samarbeid med næringen og andre forskningsinstitusjoner har Veterinærinstituttet et forskningsprosjekt som skal se nærmere på problemstillingene rundt forekomsten av ESBL- produserende E. coli hos fjørfe.

Kontaktpersoner Veterinærinstituttet

Anne Margrete Urdahl

Seniorforsker, Fagansvarlig Antibiotikaresistens
Vis telefonnummer
Send e-post

Del artikkel