Fryktet sopp økende problem

Denne saken er eldre enn to år

Soppen Saprolegnia er et problem for norsk lakseoppdrett, spesielt i klekkeriene. Ny forskning viser at smitten ikke bare kommer utenfra, men finnes og formerer seg i anleggene.

– Vi har tatt vannprøver fra 20 akvakulturanlegg langs hele kysten. Saprolegnia finnes overalt, sier forsker Ida Skaar på Veterinær- instituttet. Sammen med stipendiat Even Thoen har hun studert hvordan denne fryktede soppen smitter, og hva som kan gjøres for å forhindre at den tar knekken på rognen.

Smitter ikke frisk rogn
– Forsøk vi har gjort viser at frisk rogn ikke smittes. Derimot blir død rogn raskt smittet, og derfra sprer smitten seg til den friske rognen via trådlignende cellestrukturer, såkalt hyfer, forklarer Thoen. Det mest effektive tiltaket er derfor å fjerne død rogn, selv om dette er en svært arbeidskrevende metode. – Jeg har forståelse for at mange ønsker seg soppdrepende midler som kan tilsettes vann, men i dag finnes det ikke noe som både er effektivt og ufarlig.

Renhold viktig
Tidligere ble malakittgrønt tilsatt vannet for å drepe soppen, men dette stoffet ble forbudt i 2000. Resultatet er at problemet med Saprolegnia har økt i norske klekkerier. – Det var lenge mistanke om at smitten kom til klekkeriene med rognen, men dette ser ikke ut til å være tilfelle. Saprolegnia finnes naturlig i vann, og har evne til å over- leve og formere seg i kar og rørsystemer som ikke er skikkelig rengjort, sier Thoen.

Risikabel resirkulering
– Friskt vann og god gjennomstrømming er viktig for å hindre soppangrep. Vi ser imidlertid at det er en trend i retning av resirkulering av vannet i anleggene, noe som vil kunne føre til oppformering av Saprolegnia i anlegget og dermed øke faren for et utbrudd, sier Skaar

Artikkelen er tidligere publisert i Norges Forskningsråds nyhetsbrev "Nytt fra Havbruk" nr 1-2009.
Tekst: Morten Ryen/Fete typer

Kontaktpersoner Veterinærinstituttet
Even Thoen, stipendiat, seksjon for mykologi
Tlf.: 23 21 6245
E-post: even.thoen@vetinst.no

Ida Skaar, seksjonsleder, seksjon for mykologi
Tlf.: 23 21 62 44
E-post: ida.skaar@vetinst.no

 

Del artikkel