Forslag til tiltaksplan mot spredning av signalkreps og krepsepest i Haldenvassdraget

Denne saken er eldre enn to år

Norsk institutt for naturforskning (NINA) har i samarbeid med Veterinærinstituttet utarbeidet et forslag til en tiltaksplan mot spredning av signalkreps og krepsepest i Haldenvassdraget på oppdrag fra Direktoratet for Naturforvaltning. Formålet med planen har vært å identifisere tiltak som kan hindre videre spredning av signalkreps og krepsepest både innen og ut av Haldenvassdraget.

Introdusert nordamerikansk signalkreps (Pasifastacus leniusculus) er som regel bærere av eggsporesoppen Aphanomyces astaci som forårsaker krepsepest hos europeisk ferskvannskreps inkludert edelkreps (Astacus astacus). For ett år siden ble det oppdaget signalkreps i Øymarksjøen i Haldenvassdraget, og Veterinærinstituttets undersøkelser kunne bekrefte at denne signalkrepsbestanden var bærere av krepsepest.

I Norge har signalkreps tidligere blitt påvist i Dammane landskapsvernområde (Telemark) i 2006, og nylig også på Ostøya i Oslofjorden (juni 2009). Signalkrepsen i Dammane ble utryddet i 2008, og tilsvarende tiltak planlegges nå for Ostøya. Utrydding krever imidlertid drastiske tiltak som av økologiske hensyn ikke kan iverksettes i Haldenvassdraget. I Øymarksjøen har derfor signalkreps kommet for å bli.

Denne signalkrepsbestanden er et konstant reservoar for krepsepestsmitte og en ekstrem trussel mot edelkreps i Norge generelt og andre deler av Haldenvassdraget spesielt. Det er den store edelkrepsbestanden i Rødnessjøen oppstrøms Ørje sluser som er spesielt utsatt, og tiltaksplanen anbefaler derfor at slusene bør forbli stengt.

Faren for oppstrøms egenspredning av signalkreps ved eventuell åpning av Ørje sluser ansees som liten, men krepsepesten kan spres gjennom slusene via båter eller via fisk. Det er særlig fisk (fiskevandring) som kan utgjøre en stor risiko for smittespredning. Ikke bare kan fiskene ha med seg cyster av A. astaci på overflaten, men mange fiskeslag spiser kreps og kan spre smitte via avføring dersom de har spist pestbærende signalkreps.

Les mer om dette og foreslåtte tiltak i tiltaksplanen.

Les mer om saken på hjemmesiden til Direktoratet for Naturforvaltning.

Annen relevant lesning:

Veterinærinstituttets faktaark om krepsepest

Rapport om Krepsepest - smitteforhold i norske vassdrag og forebyggende tiltak

Pågående forskning: Intensiverer kampen mot krepsepest og signalkreps

Populærvitenskaplig artikkel: Aphanomyces astaci - harmløs i Nord Amerika, dødelig i Europa

Kontaktperson ved Veterinærinstituttet:
Trude Vrålstad, forsker, seksjon for mykologi
Tlf: 23 21 62 47 / 932 22 380
E-post: trude.vralstad@vetinst.no

Del artikkel