Signalkrepsen (Pasifastacus leniusculus) har aldri før vært påvist i Norge før den i oktober 2006 ble funnet i Dammane landskapsvernområde i Breivik, like sør for Porsgrunn. Signalkrepsen ble ironisk nok på 1960-tallet introdusert til Sverige fra Nord-Amerika for å erstatte tapte bestander av edelkreps.
Signalkrepsen er imidlertid kronisk bærer av eggsporesoppen Aphanomyces astaci som forårsaker krepsepest. Denne sykdommen truer nå med å utrydde edelkrepsen. Edelkrepsen (Astacus astacus) er på tilbakegang ved mange lokaliteter og er kategorisert som sterkt truet i den norske rødlisten.
Sanering av meget alvorlig sykdom
Saneringen av signalkreps i Dammane landskapsvernområde starter på mandag. Til behandlingen bruker en legemiddelet Betamax. Dette middelet brukes rutinemessig i norsk oppdrettsnæring for å ta knekken på lakselus. Dammene i området skal deretter tømmes for vann og ligge tørre fram til neste vår. De drastiske tiltakene er nødvendige på grunn av sykdommens alvorlighetsgrad.
- Krepsepest er kategorisert som en gruppe A - sykdom, altså en sykdom som ansees som svært alvorlig og hvor utbrudd vil medføre omfattende bekjempelsestiltak. Sykdommen er tidligere påvist i Norge, men det er første gang den best kjente vertsorganismen for sykdommen er funnet. Signalkreps og edelkreps er til forveksling like, og det er derfor veldig viktig å være svært forsiktig med import av kreps fra for eksempel Sverige eller Finland der signalkrepsen er utbredt, sier forsker og prosjektleder Roar Sandodden.
|
Edelkrepsen er svært lik signalkrepsen. |
Krepsekspert Stein Ivar Johnsen ved Norsk institutt for naturforskning har gitt råd og bistått i forkant av behandlingen.
Overvåking og kunnskapsutvikling
Veterinærinstituttet driver overvåking og kunnskapsutvikling om krepsepest gjennom prosjektet ’Avansert overvåking av introdusert krepsepest (Aphanomyces astaci) for bedre forvaltning av truet ferskvannskreps’. Bakgrunnen for prosjektet, som har støtte fra Norges forskningsråd, er flere utbrudd av krepsepest som har utryddet norske populasjoner av edelkreps.
Du kan lese mer om forskningsprosjektet om krepsepest.
Positiv bieffekt
Fiskearten sørv er tidligere blitt introdusert i Dammane landskapsvernområde. Sørven vil nå forsvinne som et resultat av saneringen av signalkrepsen, og dette regnes som en positiv bieffekt. På samme tid som sørven ble introdusert forsvant nemlig liten og stor salamander fra samme område. Begge salamanderartene er på rødlisten over truede arter. Fjerning av sørv vil gjøre det mulig å gjeninnføre begge arter av salamander i disse opprinnelig fiskefrie dammene avslutter Sandodden
Last ned Veterinærinstituttets rapport:
03-2007 Bekjempelse av signalkreps i Dammane landskapsvernområde