Atle Lillehaug leder Veterinærinstituttets forskningssatsing på akvatisk biosikkerhet og er forfatteren bak kapitlet om risiko for smittespredning i Fiskehelserapporten 2014. Dette kapitlet ble introdusert som en utvidelse av den årlige fiskehelserapporten i 2012, og er nå klar med oppdaterte vurderinger av fjoråret under tittelen «Endringer i smitterisiko». I kapittelet legges det vekt på å beskrive viktige endringer i sjukdomsbildet for oppdrettsfisk sammen med andre forhold som kan bidra til at risiko for smittespredning endres.
Kraftig økning av PD
-Det var en kraftig økning i 2014 i pankreassjuke (PD etter den engelske betegnelsen Pankreas Disease). Det er det høyeste antallet registrerte tilfeller av PD hittil. Det er også registrert en moderat økning av infeksiøs lakseanemi (ILA). Denne sjukdommen ble diagnostisert hos laks på 10 lokaliteter i 2014 og i 2013, mens det i 2012 bare var to utbrudd. Halvparten av de ti tilfellene i 2014 betraktes som primærutbrudd, mens de øvrige antas å skyldes smittespredning fra primærutbruddene, forteller Lillehaug.
Sjukdommer omtalt i kapitlet om smittespredning er først og fremst listeførte sjukdommer som PD og ILA. Også andre forhold av betydning for smittepress blir beskrevet i rapporten. Det gjelder betydningen av endringer i produksjonsvolum og biomasse av fisk, smittespredning med flytting av levende fiskemateriale samt smitteutveksling mellom villfisk og oppdrettsfisk.
Lakselus er den største utfordringen for norsk lakseoppdrett, og utvikling av resistens mot legemidler er det vanskeligste problemet å håndtere. Amøbegjellesjukdom (AGD) har fortsatt å spre seg i 2014, og sjukdommen gir økende tap og et stort behov for behandling. I rapporten peker forskerne også på kunnskapsmangler omkring smitterisiko med hensyn til risikofaktorer, nødvendige forebyggende tiltak og optimale behandlingsstrategier mot AGD.
God kontroll med legemidler
-I årets rapport har vi for første gang tatt inn vurderinger rundt bruk av legemidler til oppdrettsfisk. Forbruket av antibakterielle midler i 2014 er det minste volumet rapportert siden fiskeoppdrett begynte å få et visst omfang på slutten av 1970-tallet. Det gir grunnlag for å hevde at sjukdommer forårsaket av bakterier er under god kontroll i norsk fiskeoppdrett, forklarer Atle Lillehaug.
Les mer om vurderingene av endringer i smitterisiko i tilleggskapittelet i Fiskehelserapporten 2014.
Kontaktpersoner Veterinærinstituttet
Atle Lillehaug
Anne-Gerd Gjevre