Fiskehelserapporten 2008 er klar

Denne saken er eldre enn to år

Veterinærinstituttet samler inn og kvalitetssikrer sykdomsdata innen fiskehelse. Fiskehelserapporten er en del av arbeidet med å dele denne kunnskapen, og gir gjennom tekst og grafikk en god oversikt over sykdomstatus på oppdrettet lakse- og marin fisk i 2008. Rapporten gir også en oversikt over laksefisk i kultiveringsanlegg, og sykdomspåvisninger på vill laksefisk.

Norge har i flere år hatt en relativt god sykdomssituasjon for oppdrettsfisk. I de senere år har dette bildet blitt mer nyansert.

- For laksefisk har særlig utviklingen av pankreassykdom (PD) vært urovekkende, sier Brit Hjeltnes, avdelingsdirektør for fiske- og skjellhelse ved Veterinærinstituttet. Næringen har samlet seg om et krafttak for å bekjempe denne sykdommen. Det er for tidlig å evaluere tiltak som næring og tilsynsmyndigheter har satt i verk, men det er indikasjoner på at vi har klart å snu en negativ utvikling.

- Dette arbeidet er viktig ikke bare for å bekjempe pankreassykdom, men også for å bygge en mer robust næringsstruktur med tanke på fiskehelse og fremtidige sykdomsproblemer, sier Hjeltnes.

Det er også et økende problem med lakselus som er resistente mot medikamentell behandling. Skulle denne utviklingen fortsette, vil det kunne få store negative konsekvenser både for vill og oppdrettet laksefisk.

- Bekjempelse av lakselus må føres på bred basis, sier Hjeltnes. - Det er viktig å både optimalisere eksisterende tiltak og utvikle nye bekjempelsesstrategier. Både næring og tilsynsmyndighet har økt sin innsats på området, men det er behov for en stor, langsiktig og forutsigbar satsing.

Åpenhet om sykdomsproblemer er en er en grunnleggende forutsetning i arbeide med fiskehelse. Da, og bare da kan sykdommene begrenses og bekjempes.

Last ned Fiskehelserapporten 2008 (pdf)

Kontaktpersoner Veterinærinstituttet:
Brit Hjeltnes, avdelingsdirektør, avdeling for fiske- og skjellhelse, regionale laboratorier
Tlf.: 55 36 38 24/918 89 376, e-post: brit.hjeltnes@vetinst.no

Renate Johansen, forsker, seksjon for fiskehelse
Tlf.: 23 21 61 36, e-post: renate.johansen@vetinst.no

Hege Hellberg, forsker, Veterinærinstituttet Bergen
Tlf.: 55 36 38 19, e-post: hege.hellberg@vetinst.no

Del artikkel