Fant ikke Q-feber i tankmelk

Denne saken er eldre enn to år

I underkant av 400 tankmelkprøver er i høst undersøkt for Q-feber uten at det er funnet spor etter bakterien.

Q-feber forårsakes av bakterien Coxiella burnetii, og kan gi aborter og reproduksjonsproblemer hos drøvtyggere. Sykdommen kan også smitte til mennesker, der den vanligvis gir influensaliknende symptomer.

Veterinærinstituttet, KOORIMP (husdyrnæringens koordineringsenhet for smittebeskyttelse ved import) og Helsetjenesten for storfe har i høst i et anonymisert studie undersøkt nesten 400 tilfeldig utvalgte tankmelkprøver for antistoffer mot Q-feber.

Studien konsentrerte seg om 3 områder: Rogaland, Trøndelag og Østlandet med fylkene Hedmark, Oppland og Østfold. Det ble antatt at dersom Q-feber var utbredt i norske melkekubesetninger burde smitten være tilstede i disse områdene. Det er ikke påvist antistoffer mot Q-feber i noen av de undersøkte tankmelkprøvene. Dvs. at man med 95 % sikkerhet kan si at forekomsten av melkekubesetninger med Q-feber er mindre enn 1 % i disse fylkene.

Ettersom smitten ikke er påvist er det grunn til å anta at forekomsten av Q-feber er svært lav blant melkekubesetninger også i resten av landet.

Q-feber er påvist i våre naboland og da særlig i Danmark hvor de nå anser Q-feber å være vidt utbredt hos storfe. Q-feber kan introduseres til besetninger i Norge ved kontakt med smittebærende husdyr, kjæledyr, ville dyr og flått. Ved et lavt smittepress i Norge, vil sannsynligvis den største risikoen for introduksjon være import av dyr fra land med høy forekomst av Q-feber.

Mattilsynet vurderer å gjøre Q-feber til en rapporteringspliktig dyresjukdom, og arbeider for tiden med forslag til regelverksendring for å oppgradere Q-feber på lista over sjukdommer som er omfattet av Matloven.

Faktaark om Q-feber

Q-feberprosjektet og om resultatene fra studien hos Animalia.

Q-feber hos mennesker hos Nasjonalt Folkehelseinstitutt
Mattilsynets oppslag om Q-feber

Kontaktpersoner ved Veterinærinstituttet
Annette Kampen, dyreartsansvarlig for småfe, seksjon for husdyrhelse og -velferd
Tlf.: 23 21 63 85
E-post: annette.kampen@vetinst.no

Jorun Tharaldsen, seniorkonsulent, seksjon for virologi og serologi
Tlf: 23 21 64 10
E-post: jorun.tharaldsen@vetinst.no

 

Anne Margrete Urdahl, forsker, Zoonosesenteret
Telefon: 23 21 63 68
E-post: anne-margrete.urdahl@vetinst.no

Del artikkel