Giardia og giardiose

Denne saken er eldre enn to år

Giardia duodenalis er encellede parasitter som kan gi mage-tarm sykdom (giardiose eller giardiasis) hos dyr og mennesker. Dyr kan ha noen av de samme typene Giardia som mennesker har, men de aller fleste tilfeller hos mennesker skyldes smitte som stammer fra andre mennesker. Giardia kan spres direkte mellom mennesker, fra dyr til mennesker, eller til vannkilder via forurensning med gjødsel og kloakk.

Smittestoff og smitteveier
Giardiose forårsakes av den encellede parasitten Giardia duodenalis (synonymer: G. intestinalis og G. lamblia). Parasittene skilles ut fra tarmen hovedsakelig som smittsomme cyster. Giardia cystene er hardføre og tåler klorering som vannbehandling, men ikke UV- eller ozonbehandling. De kan også overleve i vann og miljø i flere måneder under gunstige forhold.

Parasittene drepes ved koking, UV-bestråling, ozonbehandling av vann og uttørking. Parasittene vil ikke kunne oppformere seg utenfor tarmen (i vann eller i miljøet).

Flere typer av Giardia er funnet både hos dyr (husdyr, hunder, katter, gnagere og andre ville dyr) og mennesker. Mange dyrearter har egne typer Giardia som i liten grad smitter til mennesker.

Forekomst
Parasittene er svært utbredt – både hos dyr og mennesker over hele verden, men mer vanlig i varme strøk. På verdensbasis regner man med at det forekommer mer enn 200 millioner tilfeller hos mennesker per år. Hos menneske har parasitten forårsaket en rekke sykdomsutbrudd i vestlige industriland de senere årene. I 2004 var det et utbrudd i Bergen som følge av forurensing av en drikkevannskilde.

Undersøkelser i Norge har vist at Giardia er vanlig forekommende hos en rekke dyrearter (storfe, småfe, hund, ville hjortedyr, rødrev).

Overflatevann er en vanlig drikkevannskilde i Norge og i en norsk studie fra 2000 ble Giardia funnet i ubehandlet råvann fra 18 % av drikkevannskildene. Mange norske vannverk har ikke renseanlegg som er i stand til å fjerne parasittene fra drikkevannet.

Giardiose hos dyr
Hos mange dyrearter vil parasitten ikke gi symptomer, men hos noen dyrearter som for eksempel hund og katt, kan det forekomme diaré og andre symptomer på tarminfeksjon, som slimet avføring og buksmerter.

Diagnostikk
Undersøkelse av avføring eller vann med påvisning av Giardia cyster eller antigener. For videre artsbestemmelse brukes molekylærbiologiske metoder.

Forebygging og kontroll
Det gjennomføres ingen regelmessige systematiske undersøkelser av Giardia hos dyr i Norge, men Giardia blir jevnlig funnet i avføringsprøver fra dyr. Funn av Giardia hos dyr er ikke meldepliktig.

Man bør koke drikkevann i områder der parasittene finnes i vannkilden. Gode hygienerutiner ved tilberedning av matvarer og ved toalettbesøk er viktig. Det er også viktig med god hygiene ved håndtering av dyr.

Giardiose hos mennesker
I mange tilfeller ses ingen symptomer, men de kan også variere fra akutt diaré med magesmerter og illeluktende luftoppstøt til langvarig infeksjoner med periodevis diaré, luftoppstøt, luft i magen og vekttap. Infeksjonen kan være langvarig, og 5 – 10 % av de som er smittet har plager etter behandling selv om parasittene ikke kan påvises i avføringsprøve.

Uten behandling kan sykdommen føre til bærerstatus over lengre tid. Inkubasjonstid er fra 5 til 25 dager, vanligvis 7-10 dager. Personer med svekket immunforsvar har større sannsynlighet for å utvikle kraftige symptomer. Smittedosen er lav, så lite som 10 cyster kan gi infeksjon, men ikke alle som blir smittet blir syke.

Mennesker smittes oftest fra forurenset vann, sjeldnere fra matvarer. Smitte fra menneske til menneske er ikke uvanlig, for eksempel innen familier. Det finnes flere effektive medikamenter til behandling av sykdommen.

Les mer om giardiose hos mennesker hos Nasjonalt folkehelseinstitutt: www.fhi.no 

Hva gjør Veterinærinstituttet
Veterinærinstituttet undersøker prøver fra syke dyr. Veterinærinstituttet har også en rådgivende funksjon og foretar faglige vurderinger og risikoanalyser når det er aktuelt.

Oppdatert desember 2014/1510/MT 

Del artikkel