Beskrivelse av agens
Det finnes flere ulike arter. Cryptosporidium parvum kan finnes hos både dyr og mennesker. Flere dyrearter har egne kryptosporidiearter som ikke smitter menneske. Menneske har også en egen kryptosporidieart – Cryptosporidium hominis.
Parasittene skilles ut fra tarmen i form av smittsomme oocyster (som er cysteform av parasittene). Oocystene er hardføre og vil kunne overleve i flere måneder vann og miljø under gunstige forhold. Cryptosporidium oocyster tåler klorbehandling og det betyr at de vil overleve vannbehandling med klor. Parasittene drepes ved koking, UV- og ozonbehandling av vann, uttørking. Parasittene vil ikke kunne oppformere seg utenfor tarmen (i vann eller i miljøet).
Forekomst
Cryptosporidium parvum kan forekomme i tarmen hos en lang rekke dyrearter og hos mennesker over hele verden. Parasittene kan finnes i overflatevann, som følge av forurensning med avføring fra dyr eller mennesker.
Smittekilde for mennesker er vanligvis vann, i sjeldne tilfeller matvarer, som er forurenset med parasitter via avføring fra dyr eller mennesker. Smitte fra menneske til menneske er ikke uvanlig, for eksempel innen familier. Kontakt med smittede kalver har vært årsak til en del tilfeller av kryptosporidiose hos mennesker.
Overflatevann er en vanlig drikkevannskilde i Norge, og i en nyere norsk studie (2000) ble parasittene funnet i ubehandlet råvann fra 25 % av de undersøkte drikkevannskildene.
Kryptosporidiose hos dyr
Hos dyr gir kryptosporidier først og fremst sykdom (hovedsakelig diaré) hos helt unge dyr; spedkalv, kje, lam o.s.v. Eldre dyr vil også kunne bli smittet av ulike kryptosporidiearter, men disse blir sjelden syke.
Diagnostikk
Mikroskopisk undersøkelse av avføring eller annet prøvemateriale med påvisning av kryptosporidieoocyster.
Forebygging og kontroll
Det gjennomføres ingen regelmessige systematiske undersøkelser av kryptosporidier hos dyr i Norge, men kryptosporidier blir jevnlig påvist i avføringsprøver fra dyr. Funn av kryptosporidier hos dyr er ikke meldepliktig.
Man bør koke drikkevann i områder der parasittene finnes i vannkilden. Gode hygienerutiner ved tilberedning av matvarer og ved toalettbesøk er viktig. Det er også viktig med god hygiene ved håndtering av dyr med smitterisiko, spesielt unge kalver som ofte har Cryptosporidium parvum.
Kryptosporidiose hos mennesker
Kryptosporidiose hos menneske skyldes som regel infeksjon med Cryptosporidium parvum eller Cryptosporidium hominis. Symptomer er diaré og magesmerter. Noen kan også få moderat feber, hodepine, kvalme og oppkast. Ved kryptosporidiose kvitter kroppen seg som oftest med parasitten i løpet av 3–4 uker. Personer med svekket immunforsvar kan få langvarig, alvorlig diaré. Smittedosen er lav og inkubasjonstid er fra 1 døgn til et par uker, vanligvis 1-2 uker. Det er ingen effektiv medikamentell behandling tilgjengelig mot kryptosporidiose. Man behandler symptomene.
Les mer om kryptosporidiose hos mennesker hos Nasjonalt folkehelseinstitutt: www.fhi.no
Kontaktpersoner ved Veterinærinstituttet
Inger Sofie Hamnes, forsker
Seksjon for parasittologi
Telefon: 23 21 61 27
E-post: inger.hamnes@vetinst.no
Zoonosesenteret, Veterinærinstituttet
Tlf.: 23 21 64 81
E-post: zoonose@vetinst.no