Campylobacteriose er fortsatt den hyppigst registrerte zoonosen i Europa. Antallet innrapporterte tilfeller hos mennesker har økt jevnt de siste fem årene, men i 2012 ble det registrert en svak nedgang i forhold til 2011. Antall påvisninger av Campylobacter i dyr og mat er omtrent på samme nivå som tidligere år, med fortsatt høy forekomst i kyllingkjøtt.
For syvende år på rad fortsetter antallet rapporterte humane tilfeller av Salmonella å synke, men salmonellose er fortsatt den zoonosen som innrapporteres oftest i EU etter campylobacteriose. Kontrollprogrammer som EU-kommisjonen og medlemslandene har etablert for Salmonella har gitt en nedgang i Salmonella-infeksjoner i fjørfe populasjonen, spesielt hos høner i eggproduksjon (og dermed egg) og kylling. Salmonella ble oftest funnet i ferskt kjøtt og kjøttprodukter fra kylling.
Det ble rapportert en nedgang i antall tilfeller av toksin-produserende Escherichia coli (VTEC/STEC) fra 2011 til 2012, men det har allikevel vært en økende trend de siste fem årene. Økningen skyldes i hovedsak E.coli-utbruddene i Tyskland og Frankrike. VTEC/STEC-infeksjon kan gi blodig diaré og i verste fall nyresvikt. Bakterien ble oftest funnet i storfe og kjøttprodukter fra storfe.
Det høye antallet tilfeller av zoonoser understreker at det er viktig å overvåke og kontrollere forekomsten av bakterier hos dyr og i matkjeden for å redusere risikoen for smitte til mennesker.
Veterinærinstituttet rapporterer hvert år tallene fra Norge, og i zoonoserapporten fra EFSA og ECDC for 2012 er også disse tallene med. Veterinærinstituttet, i samarbeid med Folkehelseinstitutt og Mattilsynet, lager en norsk zoonoserapport hvert år. Rapporten for 2012 viser at det fortsatt forekommer lite smitte fra mat og etter kontakt med dyr i Norge.
- Les mer om zoonoser på Folkehelseinstituttets hjemmesider
Kontaktperson Veterinærinstituttet
Merete Hofshagen