Endelig en GMO for forbrukerne?

Denne saken er eldre enn to år

Veterinærinstituttet har vurdert en søknad om godkjenning av en genmodifisert soyatype som kan lage omega-3 fettsyrer. Selv om genmodifiseringen kan ha positive effekter, konkluderer Veterinærinstituttet med at det fortsatt mangler nødvendig dokumentasjon på vesentlige forhold ved GMOen.

Hittil har de fleste genmodifiserte planter fått tilført egenskaper som først og fremst har betydning for produsentene, slik som toleranse for sprøytemidler og evne til å motstå insektangrep. Bioteknologiselskapet Monsanto har nå utviklet en genmodifisert soyatype (MON 87769) som har fått tilført gener som gjør den i stand til å lage omega-3 fettsyrer.

Endring av næringssammensetningen i planter kan ha betydning for dyre- og folkehelsen. Omega-3 fettsyrer har dokumenterte helsefremmende effekter, og forbruket av omega-3 fettsyrer kan med fordel økes i følge ernæringseksperter. Soyaolje er den vanligste matoljen, men inneholder normalt ikke omega-3 fettsyrer.

Omega-3 fettsyrer kommer i dag i all hovedsak fra marine dyr, og tilgangen er begrenset. Også i fôr til oppdrettsfisk er behovet for omega-3 fettsyrer stort, noe som bidrar til å øke prisen på omega-3 fettsyrer. Billigere og plantebaserte omega-3 fettsyrer kan derfor være et bidrag til å redusere belastningen på marine dyr, og samtidig bidra til å øke forbruket av omega-3 i mat.

Monsanto har søkt om godkjenning av MON 87769 i EU/EØS-området, til bruk i mat og fôr. Veterinærinstituttet har vurdert søknaden og sendt en høringsuttalelse om saken til Direktoratet for naturforvaltning som forvalter den norske genteknologiloven.

I høringssvaret påpeker Veterinærinstituttet at de mulige positive effektene av genmodifiseringen er utilstrekkelig dokumentert. Dessuten vil endret fettsyresammensetning også kunne ha negative helsemessige konsekvenser, eksempelvis dersom det også skjer andre endringer i fettsyresammensetningen enn økning i innholdet av omega-3.

Les hele høringssvaret sendt Direktoratet for naturforvaltning:

 

 

Kontaktpersoner Veterinærinstituttet:
Arne Holst-Jensen, forsker, fagansvarlig GMO
Seksjon for matbakteriologi og GMO
Tlf. 23 21 62 43
E-post: arne.holst-jensen@vetinst.no

Bjørn Spilsberg, forsker, saksbehandler GMO
Seksjon for matbakteriologi og GMO
Tlf. 23 21 62 59
E-post: bjorn.spilsberg@vetinst.no

Del artikkel