E.coli - slik leter Veterinærinstituttet

Denne saken er eldre enn to år

Veterinærinsituttet analyserer matprøver innsendt av Mattilsynet i forbindelse med E. coli -tilfellene i november. Her kan du lese mer om E.coli og hvordan vi leter.

Veterinærinsituttet er nasjonalt referanselaboratorium for E. coli fra fôr, dyr og mat. Folkehelseinstituttet leder og koordinerer oppklaringsarbeidet i befolkningen. Mattilsynet leder, organiserer og koordinerer oppklaringsarbeidet i matkjeden, i samarbeid med blant annet Veterinærinstituttet.

Det er i utgangspunktet vanskelig å påvise slike bakterier i matvarer. I dette tilfellet leter vi i tillegg etter en atypisk variant av E. coli O157, noe som vanskeliggjør påvisningen ytterligere. Det er generelt lite kunnskap om forekomsten av atypiske E. coli O157 hos dyr og i mat. Norske studier har ikke rapportert om funn av disse, men det har da heller ikke vært vanlig å lete etter slike atypiske E. coli O157 tidligere.

 

Slik leter vi

Mattilsynet og Folkehelseinstituttet har kontakt med familiene og andre som de syke har vært i kontakt med. De intervjues og det samles inn både mat- og miljøprøver fra hjem og barnehager.

Provemottak
 

Vi mottar matvarer og miljøprøver som er samlet inn av Mattilsynet.
Foto: Hanne Mari Jordsmyr, Veterinærinstituttet

 

 

 

Hver enkelt matvare veies og blandes med en buljong slik at bakteriene kan vokse. Dette settes i en inkubator/varmeskap.

varmeskap
 

Bakterien fra en matvare dyrkes i et døgn i en buljong i en inkubator/varmeskap.
Foto: Anne-Mette Kirkemo, Veterinærinstituttet

 

Prøvene blir så tatt ut og overført til små reagensrør og blandes med noe som kalles e.colikuler. Det som er spesielt med disse kulene, er at det bare er E.coli bakterien som fester seg på disse kulene. Ved hjelp av en magnet trekkes kulene ut av matprøvene og dermed også E.coli bakterien, dersom det finnes E.coli i prøvene.

ecoli_kuler
 

Kulene fester seg til en magnet
Foto: Anne Mette Kirkemo, Veterinærinstituttet

 

E.coli bakterien dyrkes så på en næringsrik gele i plastskåler

IMG_4937_kv
 

Utsådd E. coli stamme - illustrasjonsbilde av blåskål med bakterievekst.
E. coli farger blåskålen gul.
Foto: Hanne Mari Jordsmyr, Veterinærinstituttet

 

Det tar tid å dyrke frem bakterier og matprøvene blir analysert med flere ulike metoder, det kan derfor ta opp til to uker å analysere en enkeltprøve.

Les mer om dette i Argus 1/2010 s. 8 og 9

Se film fra laboratoriearbeidet hos AftenpostenTV

Les mer om E. coli/EHEC

Les mer: Kunnskapsoppsummering om Sorbitolfermenterede E. coli O157

Mer informasjon om Verotoksinproduserende E. coli

Les mer om utbruddet på Folkehelseinstituttets nettsider.

Les med om hvem gjør hva ved nasjonale utbrudd av smittsom sykdom på Mattilsynets nettsider.

 

Kontaktpersoner ved Veterinærinstituttet
Merete Hofshagen, seksjonsleder, zoonosesenteret
Telefon: 23 21 64 81
E-post: merete.hofshagen@vetinst.no

 

Del artikkel