Veterinærinsituttet er nasjonalt referanselaboratorium for E. coli fra fôr, dyr og mat. Folkehelseinstituttet leder og koordinerer oppklaringsarbeidet i befolkningen. Mattilsynet leder, organiserer og koordinerer oppklaringsarbeidet i matkjeden, i samarbeid med blant annet Veterinærinstituttet.
Det er i utgangspunktet vanskelig å påvise slike bakterier i matvarer. I dette tilfellet leter vi i tillegg etter en atypisk variant av E. coli O157, noe som vanskeliggjør påvisningen ytterligere. Det er generelt lite kunnskap om forekomsten av atypiske E. coli O157 hos dyr og i mat. Norske studier har ikke rapportert om funn av disse, men det har da heller ikke vært vanlig å lete etter slike atypiske E. coli O157 tidligere.
Slik leter vi
Mattilsynet og Folkehelseinstituttet har kontakt med familiene og andre som de syke har vært i kontakt med. De intervjues og det samles inn både mat- og miljøprøver fra hjem og barnehager.
|
|
Vi mottar matvarer og miljøprøver som er samlet inn av Mattilsynet.
|
Hver enkelt matvare veies og blandes med en buljong slik at bakteriene kan vokse. Dette settes i en inkubator/varmeskap.
|
|
Bakterien fra en matvare dyrkes i et døgn i en buljong i en inkubator/varmeskap. |
Prøvene blir så tatt ut og overført til små reagensrør og blandes med noe som kalles e.colikuler. Det som er spesielt med disse kulene, er at det bare er E.coli bakterien som fester seg på disse kulene. Ved hjelp av en magnet trekkes kulene ut av matprøvene og dermed også E.coli bakterien, dersom det finnes E.coli i prøvene.
|
|
Kulene fester seg til en magnet |
E.coli bakterien dyrkes så på en næringsrik gele i plastskåler
|
|
Utsådd E. coli stamme - illustrasjonsbilde av blåskål med bakterievekst. |
Det tar tid å dyrke frem bakterier og matprøvene blir analysert med flere ulike metoder, det kan derfor ta opp til to uker å analysere en enkeltprøve.
Les mer om dette i Argus 1/2010 s. 8 og 9
Se film fra laboratoriearbeidet hos AftenpostenTV
Les mer om E. coli/EHEC
Les mer: Kunnskapsoppsummering om Sorbitolfermenterede E. coli O157
Mer informasjon om Verotoksinproduserende E. coli
Les mer om utbruddet på Folkehelseinstituttets nettsider.
Les med om hvem gjør hva ved nasjonale utbrudd av smittsom sykdom på Mattilsynets nettsider.
Kontaktpersoner ved Veterinærinstituttet
Merete Hofshagen, seksjonsleder, zoonosesenteret
Telefon: 23 21 64 81
E-post: merete.hofshagen@vetinst.no