– Faren for at dette kjøttdeigpartiet skal kunne fremkalle sykdom, regnes som lav til neglisjerbar. Det er ikke registrert noen pasienter med denne typen E.coli i år, understreker Kristina Landsverk, tilsynsdirektør i Mattilsynet.
Ikke en del av E.coliutbruddet
– Dette er et tilfeldig funn som ikke kan knyttes til det pågående E.coliutbruddet, forklarer hun. Det er analysert flere hundre matvareprøver i forbindelse med E.coliutbruddet, og Mattilsynet er derfor ikke overrasket over at det er gjort et slikt funn.
Prøven der funnet er gjort er blitt sendt inn til Veterinærinstituttet (VI) i forbindelse med etterforskningen av det pågående E.coliutbruddet. Folkehelseinstituttet (FHI) har også analysert prøven og bekreftet funnet.
Kjøttdeigen som prøven er hentet fra, ble kjøpt inn fersk og siden frosset ned. Siden det er over en måned siden holdbarhetsdatoen gikk ut på dette produktet, er kjøttdeigen ikke lenger til salgs. Mattilsynet antar at mesteparten av partiet allerede er fortært. Å spise kjøttdeigen er ikke farlig dersom den er gjennomstekt eller gjennomkokt. Hvis forbrukerne likevel er engstelige for å spise varen, anbefaler Mattilsynet folk å kaste den.
– Mattilsynet mener det er viktig å være åpne overfor forbrukerne, og berømmer selskapet for på eget initiativ å sørge for dette, sier Kristina Landsverk.
Les mer om utbruddet og råd forbrukerne til hos Mattilsynet.
Hvem gjør hva i E. coli sakene ?
Veterinærinsituttet analyserer matvareprøvene innsendt av Mattilsynet og er nasjonalt referanselaboratorium for E. coli fra fór, dyr og mat. Mattilsynet leder, organiserer og koordinerer oppklaringsarbeidet i matkjeden når smittekilden er funnet, i samarbeid med blant annet Veterinærinstituttet. Folkehelseinstituttet har det overordnede ansvaret for å drive og koordinere det faglige arbeidet innen befolkningen med å identifisere smittekilden.