Prøvene omfatter så godt som alt en vanlig familie har i huset; dressinger, syltetøy, saft, rosiner, havregryn, kornblandinger, mel, sukker, salt, ketchup, sennep, alt av krydder, buljongterninger, yoghurt, all slags pålegg, salat, grønnsaker, frossenmat, frukt, ost, ris, pasta, kjeks med mer.
Det er et stort antatt prøver vi nå får inn, og det vil ta en god stund før prøvene er ferdig analysert.
Det er ingen holdepunkter for å mistenke spesielle matvarer så langt. Den spesielle E. coli varianten vi nå leter etter, sorbitolfermenterende E. coli O157:H-, har aldri før blitt påvist i matvarer; verken i forbindelse med utbruddsutredninger eller smittesporing rundt enkelttilfeller. Men, som for de klassiske E. coli O157-infeksjonene, er mat en aktuell smittekilde. Et annet særtrekk ved den bakterien vi letter etter nå, er at den kun i svært få tilfeller på verdensbasis har vært funnet hos dyr.
Hvem gjør hva i E. coli sakene ?
Veterinærinsituttet analyserer matprøvene innsendt av Mattilsynet og er nasjonalt referanselaboratorium for E. coli fra fôr, dyr og mat. Mattilsynet leder, organiserer og koordinerer oppklaringsarbeidet i matkjeden når smittekilden er funnet, i samarbeid med blant annet Veterinærinstituttet. Folkehelseinstituttet har det overordnede ansvaret for å drive og koordinere det faglige arbeidet innen befolkningen med å identifisere smittekilden.
Les mer om E. coli/EHEC og om sorbitolfermenterende E.coli 0157:H-
Mer informasjon om Verotoksinproduserende E. coli
Les mer på Mattilsynets nettsider
Les mer om utbruddet på Folkehelseinstituttets nettsider.