Dioksiner i fôr

Denne saken er eldre enn to år

I slutten av desember 2010 ble det slått alarm om at fjørfefôr i Tyskland var blitt forurenset med dioksiner.

Hendelsen i Tyskland
Fettsyrer fra en produsent av biodiesel, og som var ment å brukes til tekniske formål, ble levert til en produsent av fôrfett. Fettsyrene var forurenset med dioksiner og ble blandet inn i fôrfettet. Dette produktet ble levert til en rekke produsenter av fullfôr.

Potensielt kunne bruksferdig fôr med dioksiner ha blitt fordelt til nesten 5000 gårdsbruk som innledningsvis ble pålagt restriksjoner. Ved senere undersøkelser og analyser ser det ut til at antallet gårdsbruk som har fått dioksinfôret er lavere; Noen hundre gårder har brukt dioksinholdig fullfôr til husdyr som omfatter verpehøner, slaktekyllinger, kalkuner, griser, melkekyr, kjøttfe, kaniner og gjess. I all hovedsak er det kontaminerte fôret distribuert til tyske gårdsbruk.

Saken ble først meldt fra tyske myndigheter til EUs beredskapssystem for fôr og mat (RASFF) den 27. desember. Dioksinnivåer over grenseverdiene var da funnet i egg og fjørfekjøtt. Senere har det kommet oppdateringer fra EU-kommisjonen (siste 18.1.11).

Hva er dioksiner?
Dioksiner er et trivialnavn for polyklorerte dibensodioksiner (PCDD) og vanligvis regnes også polyklorerte dibensofuraner (PCDF) inn i dioksinbegrepet. Dette er to grupper av nært beslektede kjemiske stoffer. De har molekylskjelett som består av to aromatiske hydrokarbonringer bundet sammen av henholdsvis to eller ett oksygenatom, og de har klor i varierende antall og posisjoner. Det kan totalt være 210 ulike enkeltforbindelser av dem.

Dioksiner dannes som biprodukt ved kjemiske prosesser ved høy temperatur der det også er tilgjengelig klor. Dette skjer ved naturlige hendelser som vulkanutbrudd og skogbranner, og ved en rekke industriprosesser, samt ved eksos- og forbrenningsutslipp.

Dioksiner er svært fettløselige og tungt nedbrytbare. Stoffene følger således fordelingen av fett i dyr og mennesker, og de distribueres til høyere konsentrasjoner oppover i næringskjeder. Da stoffene akkumuleres i dyrs fettvev og finnes i kjøtt, melk og egg fra dyr som har fått dioksiner i fôret, er menneskers helse viktig.

Dioksinene kan gi skadelige helseeffekter hos mennesker og dyr, og omfatter forstyrrelser i immun-, nerve- og hormonsystemer, reproduksjonsfunksjon, samt mistanke om kreftpåvirkning. Polyklorerte bifenyler (PCB) er kjemiske forbindelser som har mange likheter med dioksiner – inkludert lignende toksiske egenskaper og høy fettløselighet. Men i motsetning til dioksiner har PCB vært produsert for sine tekniske egenskaper og benyttet som isolerende og stabiliserende materiale i en lang rekke produkter.

Det har vært flere lignende hendelser i Europa de senere årene der dioksiner eller PCB fra ulike kilder har forurenset husdyrfôr – medfølgende kontaminasjon av animalske næringsmidler.

Les mer om saken hos Mattilsynet

Kontaktperson Veterinærinstituttet
Aksel Bernhoft, Toksikolog/veterinær
Tlf.: 23 21 62 60
E-post: aksel.bernhoft@vetinst.no

Del artikkel